Zavřít reklamu

Jak jsme vás již včera informovali, společnost Google ve středu zahájila svou vývojářskou konferenci, na které se veřejnosti pochlubí svými novinkami pro následující měsíce. Postupně se vám budeme snažit přinášet ty největší pecky, které budeme zároveň rozebírat i více do hloubku. V následujících pár řádcích se zaměříme na možná jednu z nejlepších představených věci – novinky pro službu Google Photos.

Google Photos se svým uživatelům snaží zavděčit ze všech sil. Aby taky ne, jejich uživatelská základna čítá něco kolem půl miliardy uživatelů na platformách Android a iOS. Googlu to však nestačí a proto se snaží ještě více upevnit pozici hlavní služby pro zálohování a sdílení fotek mezi přáteli a rodinou. Proto přidává do svých aplikací zajímavé novinky.  Některé nové funkce sice přebral od konkurence, ty ostatní nás mají ale zaskočit svou originalitou. Nechme se tedy překvapit.

Jednodušší sdílení 

Americký gigant si myslí, že své fotografie málo sdílíme se světem. Možná je to i pravda, vždyť většina lidí své krásné fotografie, které by určitě sklidily u přátel úspěch, zastrčí do nějaké složky či alba a s trochou nadsázky na ně nechá usedat virtuální prach. Díky novým funkcím by mělo toto sdílení být daleko jednodušší než doposud. Google totiž do fotografií zaimplementoval inteligentní strojové učení, které dokáže s velkou přesností identifikovat různé předměty a dokonce i tváře. Sám by vám pak měl dokonce navrhnout, s jakými lidmi byste právě tyto fotografie mohli sdílet.

V praxi by tato funkce měla fungovat tak, že pokud vyfotíte na dovolené vaše čvachtající se ratolesti na jejich první dovolené u moře, Google vám podle různých propojení s uživatelskými účty navrhne sdílení do telefonu vašeho protějšku. Sdílení fotografie by pak mělo být otázkou vteřin. Váš partner bude mít v telefonu vaše malé nezbedy ještě dříve, než z nich stihnete oprášit písek a obmotat všechny různé chobotničky.

Pokud pak budete chtít fotografie sdílet automaticky, vytvoříte si jednoduše knihovny, které budou dostupné vámi pozvaným lidem. Do této knihovny pak vaše fotografie po vyfocení rovnou zamíří. Pozvaní hosté budou moci do alba jak nahlížet, tak po pár kliknutí ve vašem nastavení knihovny dokonce i přispívat. V opačném případě pak půjde nastavit i datum, od kterého budou hosté moci vidět vámi vyfocené fotografie. Fotografie vyfocené ještě před tímto datem tak zůstanou skryty jen pro hrstku vyvolených. Z vaší knihovny Google Photos se tak stane v uvozovkách taková malá soukromá sociální síť pro fotografie.

Pokud vás pak některé fotografie doslova uchvátí, budete si je moci uložit do oblíbených. Tímto krokem docílíte toho, že se vaše oblíbené fotografie objeví například v návrzích na koláže či fotofilmy při úpravách fotek.

Rychlá tvorba fotoknih

Máte však pořád spíše slabost pro fyzické pojetí fotografií? Nevadí! Určitě vás potěší, že z vašich fotek můžete vytvořit opravdovou fotoknihu, která vás vyjde v nejlevnější variantě na $9,99. Její vytvoření je pak otázkou několika kliknutí, stejně jako například vytváření virtuálních alb. Strojové učení totiž bude opět nejlepší fotografie vybírat za vás podle toho, jak často jste se na ně například dívali či jestli je máte v oblíbených. Odpadnou tak starosti například s tunami rozostřených snímků, kterými se musíte prohrabat až ke kýžené ostré fotce. Služba je v současné době dostupná sice jen v USA, Google se ji ale v brzké době chystá rozšířit do co nejvíce míst po celém světě.

Google-Photo-Books

Inteligentní úpravy

Další skvělou funkcí zdokonaleného strojového učení je inteligentní úprava fotografií. Podle slov Google je software vyladěný natolik, že bez problému pozná například jakýkoliv šum nebo nechtěný objekt v popředí fotografie a pokusí se ho odstranit tak, abyste nic nepoznali. A samozřejmě automaticky, žádná manuální zručnost se po vás v tomto ohledu opravdu vyžadovat nebude.

Google tuto funkci na své konferenci demonstroval ukázkou fotografie, na které je malý chlapec hrající si za plotem z pletiva. Pletivo však narušovalo dojem z celkové fotografie, protože chlapce částečně zastiňovalo. Inteligentní úprava proto pletivo šetrně odstranila a zachránila tak na první pohled zničenou fotografii. To vše navíc úplně automaticky, žádný zásah uživatele nebyl potřeba.

Google Lens – skoro až nadčasová vychytávka

Třešničkou na dortu mělo být představení implementace Google Lens. Tato funkce se totiž stává součástí nové verze Google asistenta a tím pádem bude i úzce provázaný právě s Google Photos.

Pokud nevíte, co se pod tímto názvem skrývá, budete možná překvapeni. Tato funkce totiž umožňuje přes objektiv vašeho fotoaparátu zjišťovat informace o různých objektech. Představte si třeba, že stojíte v cizím městě před restaurací a váháte, zda ji navštívit. Z kapsy vytáhnete telefon a nasměrováním objektivu v aplikaci Lens vám telefon sám nabídne různé recenze a informace o restauraci. Rázem budete mít v rukou tolik informací, že ani nebudete pomalu vědět, co s nimi. Otevírací dobou a recenzemi počínaje, telefonními čísly a emailovými a webovými adresami konče.

 

Všechny tyto bezesporu zajímavé funkce se brzy objeví v aktualizacích na Androidech a iPhonech. Některé funkce sdílení pak už dokonce příští týden. Na Google Lens si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

google-photos-fb

 

Dnes nejčtenější

.