Zavřít reklamu

Apple přesně 16. května 1994 uvedl na trh PowerBook 540C, označovaný jako jeden z nejlepších notebooků v historii cupertinské společnosti. Chlubil se vysokou rychlostí, řadou inovativních funkcí a v té době nejlepším barevným displeje. Určitě můžeme bez nadsázky říct, že PowerBook 540C byl triumfem po všech stránkách. Jeho tehdejší cena byla 5 539 dolarů (cca 132 tisíc korun), tudíž dnes by se prodával za 9 193 dolarů (cca 220 tisíc dolarů).

PowerBook 540C se stal podle fanoušků cupertinské společnosti nejlepším strojem, jaký kdy Apple vyrobil, a to dokonce, pokud počítáme i stolní Macy.

PowerBook 540C se stal králem série 500, přičemž se jako první notebook na světě pyšnil 16bitový displejem. Apple tehdy tvrdil, že se jedná o nejjemnější displej, jaký mohou notebooky mít. Barevný 9,5palcový displej měl rozlišení 640 × 400 pixelů a dokázal zobrazit tisíce barev, a tak Apple zakomponoval do systému software QuickTime pro přehrávání videí. Dále měl PowerBook 540C vestavěné stereofonní reproduktory.

Displej nebyl jedinou velkou inovací. PowerBook 540C s procesorem Motorola 68LC040 s taktem 33 MHz byl na svou dobu dost rychlý. Ve srovnávacích testech byl o 80 procent rychlejší než jeho předchůdce. Ještě přišel s vestavěným ethernetem, podporoval PC karty a umožňoval připojení externího monitoru s úhlopříčkou až 20 palců. Stal se také prvním notebookem s touchpadem (tehdy označovaný jako trackpad), přičemž do té doby se používal trackball.

Přístroj disponoval inteligentní NiMH baterií s vlastní elektronikou s životností až pět hodin, 4MB pamětí RAM, která byla později upgradovaná na 12 MB, a rozšiřujícím slotem PCMCIA.

powerbook 540c fb

Dnes nejčtenější

.