Zavřít reklamu

Pod články o hackerském útoku z pátku se nás velmi často ptáte, jak se spolehlivě před touto hrozbou zabezpečit. Váš zájem nás o tuto problematiku nás moc těší, a proto jsme se rozhodli vytvořit shrnutí těch nejdůležitějších zásad, které byste měli v podobných situacích dodržovat.

Úvodem bychom si měli uvědomit, že vyděračský virus ransomware je na scéně už pěknou řádku let. Ačkoliv před ním počítačoví odborníci na bezpečnost varují prakticky od jeho vzniku, jeho skutečnou sílu svět pocítil až minulý pátek. Můžeme se jen domnívat, jak by se celá situace vyvinula, kdyby se varováním expertů dávala větší váha a tato hrozba se nepodcenila. Doposud se totiž s tak velkou silou a s takovýmto rozsahem nikdo nesetkal.

Prevence je důležitá

Přestože není žádná ochrana stoprocentní, riziko nákazy můžeme pomocí vcelku jednoduchých kroků minimalizovat. Je důležité si uvědomit, že velký podíl na zavirování svých počítačů mají právě jejich majitelé. Ti svou neopatrnou manipulací, například při otevírání neznámých příloh v emailu, sami útočníkům pomáhají. Prvním a základním pravidlem, které by měla společnost dodržovat, je neotevírání příloh v emailech a chatech na facebooku, které jsou nějakým způsobem podezřelé nebo nevyžádané. Asi si říkáte, že je to přeci úplně jasné. Bohužel, právě při této neopatrnosti se do počítačů dostane virus nejčastěji.

Dalším důležitým aspektem k ochraně počítače je jeho pravidelná aktualizace. Může se totiž stát, že se při vývoji software někde utvoří trhlina, kterou by se pak mohly nebezpečné viry do PC dostat. Vývojáři sice vždy po odhalení takovéto chyby pracují na jejím napravené, pokud ale počítač pravidelně neaktualizujete, chyba se nezacelí a vy se stáváte snadným cílem. V minulých dnech jsme třeba psali o záplatě, kterou Windows vydal kvůli chybě v operačním systému Windows XP. Právě tento postarší Windows a bezpečnostní trhlina v něm může například za velkou část paralyzovaných nemocnic. Více se o tomto problému dozvíte v tomto článku.

Třetí a poslední elementární radou je pravidelná záloha dat mimo váš PC. Pokud by se totiž nákaza vašeho zařízení potvrdila, můžete počítač jednoduše přeinstalovat a ze zálohy obnovit všechna data. Přeinstalací se zbavíte zašifrování dat a tím pádem i nutnosti placení. Dávejte však pozor hlavně na to, abyste externí disky, na které budete vaše data extrahovat, neměli připojené k PC. Snadno byste totiž mohli tímto způsobem přijít v případě napadení i o vaše externí zálohy.

Pokud však vlastníte zařízení od Applu, viru se obávat nemusíte. I tak ale důrazně doporučujeme opatrnost. I když virus doposud na macOS nepronikl, jeho následovník by už touto schopností oplývat mohl.

hacker

Dnes nejčtenější

.