Zavřít reklamu

Včera jsme vás informovali o hackerském útoku na počítače po celém světě. Necelých 24 hodin po vypuknutí už zná svět některé další informace o tomto činu. Pojďme si tedy lehce zrekapitulovat průběh útoku a doplnit další detaily.

V pátek odpoledne zasáhl svět ochromující hackerský útok. Hackeři dokázali svým virem zablokovat podle nejnovějších informací na 60 000 počítačů po celém světě a za jejich odblokování požadovali výkupné. Škodlivý software nesoucí název WannaCry 2.0 dokázal paralyzovat většinu britských nemocnic, španělské telefonní operátory či některé firmy napříč všemi státy. Aktualizované informace hovoří o celkem 74 zemích zasažených útokem. Největší výskyt viru pak hlásí Rusko, Ukrajina a Taiwan. Čerstvé informace pak v Rusku potvrzují hackerské útoky především na policejní počítače.

Česká republika naštěstí v seznamu zamořených zemí figuruje na posledních příčkách, počet napadení u nás by se měl vejít do dvaceti. Tuto informaci poskytl jeden z napadených uživatelů, který dokonce s útočníky komunikoval v souvislosti s výkupným.

wannacry

Univerzální řešení na odblokování neexistuje

Bezpečnostní odborník společnosti Avast potvrdil portálu seznamu, že neexistuje jiná možnost, než zaplatit výkupné. Podle jeho slov je totiž každý počítač zašifrován specifickým způsobem, a proto je prakticky nemožné jej rozšifrovat. Podle jeho slov je použití tohoto viru v poslední době velmi oblíbeným způsobem vydělávání právě pro jeho odolnost vůči zásahům třetích stran na odstranění. Virus je totiž unikátní hlavně v tom, že se do počítačů dostane extrémně hluboko a infikuje de facto vše od pevných disků až po cloudové úložiště. Uživatel tak rázem ztrácí vše. Jedinou možností je zaplatit výkupné, které činí $300 v elektronické měně bitcoin za jeden počítač.

Virus se rozšířil hlavně přes spamové účty na Facebooku a spamové emaily. Tyto nevyžádané zprávy obsahovaly zavirované přílohy. Paradoxem však je, že už tyto přílohy měly koncovku .ransomware, takže mohli být uživateli poměrně lehce při větší pozornosti odhaleny.

Kde se hrozba vzala?

Celý svět se teď snaží přijít na kloub, kdo tento malware vyvinul jako první a kdo ho rozšířil. Zatím to vypadá, že byl virus šířen hned z několika místo po celém světě, přesnější údaje však zatím k dispozici nejsou.

Co se ale týče samotného vývinu viru, informace jsou o poznání zajímavější. Podle některých zpráv totiž tento virus vymyslela americká vládní agentura NSA. Ta ale byla před časem hacknuta a nebezpečný malware tak skončil v rukou hackerských skupin. Ty ho začaly využívat způsobem, jaký důvěrně známe ze včerejška. S touto informací přišlo hned několik zahraničních webů v čele s the intercept.

hacker-attack-fb2

 

Dnes nejčtenější

.