Zavřít reklamu

V poslední době se stále častěji proslýchá, že Apple pracuje na samostatném reproduktorovém zařízení, které by mělo zaimplementováno inteligentní umělou asistentku Siri. Společnost by tak s touto technologií následovala konkurenční Amazon Echo s jejich společnicí Alexou a Google Home s jejich chytrým asistentem pro ovládání domácnosti.

Doposud moc informací o samostatné Siri na světlo světa nepronikalo. V posledních několika týdnech se však objevilo několik zpráv a uniklých informací, které potvrzují pokračování vývoje tohoto produktu společností Apple. Poslední zprávy naznačují, že by měl jablečnou asistentku vyrábět stejný výrobce, který stál u zrodu dnes tak úspěšné AirPods. Jedná se tedy samozřejmě o společnosti Inventec. Minulý týden dokonce analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo uvedl, že existuje více než padesátiprocentní pravděpodobnost, že Apple představí svou asistentku už příští měsíc na WWDC, kterou včera oznámil.

Pokud jste zvědaví, co bude tato Siri vlastně technicky a vzhledově zač, musíte si ještě pár týdnů počkat. My jsme si pro vás ale připravili pět věcí, které bychom na Siri Apple Systemu opravdu rádi viděli a doufáme, že se jich i dočkáme.

5. Nadčasový vzhled

Apple kladl vždy na vzhled výrobku obrovský důraz a proto se snad ani v tomto produktu nezklameme. Firemní záliba v originalitě a minimalistickém pojetí věcí by právě něčemu tak jedinečnému opravdu slušela. Pokud si však myslíte, že se se vzhledem reproduktoru nedá moc co vymyslet, jste na omylu. Proslulý designer Applu Sonny Dickson totiž na jeho twitterovém účtu naznačil, že by měl vzhled Siri částečně vycházet ze vzhledu Macu Pro. Ten zaujal svět svým vysokým válcovitým černým tělem a posunul hranici technického designu zase o krok dál. Pokud se tedy tato prognóza ukáže jako pravdivá, máme se rozhodně na co těšit.

4. Nadupaný hardware

Již výše zmíněný Ming-Chi Kuo ve své zprávě nastínil celou řadu vychytávek, které bude Siri pravděpodobně obsahovat. Obecně lze říci, že bude tato asistentka prémiovým zařízením a zákazníci si ji budou moci i podle svých cenových možností dále vylepšovat. Proslýchá se, že by se měla pochlubit samostatným subwooferem a minimálně sedmi samostatnými výškovými reproduktory, aby se zajistila opravdu realistická kvalita zvuku. Měli bychom si totiž uvědomit, že funkce reproduktoru nebude jen ztělesňovat chytrou asistentku, ale také bude přehrávačem různého audia.

Kuo se také domnívá, že zařízení bude poháněno čipem A8 nebo A9. Právě tyto procesory debutovaly v iPhonech 6, respektive 6s. Pokud se naplní i toto, budeme mít co dočinění se zařízením s výkonností dva až tři roky starých iPhonů.

Velmi pravděpodobné se zdá být i zabudování dotykového displeje do samotného reproduktoru. Díky tomu by tak mělo zařízení mnohem větší využitelnost a dalo by se používat například, i když byste nemohli k jeho ovládání používat hlas. V tomto ohledu by se tak Apple stal průkopníkem. Google ani Amazon totiž integrované displaye ve svých asistentech nemají.

3. Integrovaný HomeKit

Věc, která by na novém produktu rozhodně neměla být opominuta. Spotřebiče kompatibilní s technologií HomeKit (ovládání spotřebičů skrze váš iPhone nebo iPad) se stávají čím dál více populárními. Zákazníci si stále častěji tyto produkty pořizují právě za účelem zjednodušení svého života doma. A teď ruku na srdce. Nebylo by úžasné, kdybyste mohli říci něco jako „Hej Siri, zahraji mi teď první album Karla Gotta přes reproduktory v obývacím pokoji“ a rázem by se z obýváku začaly linout vaše oblíbené melodie? Doufáme, že přesně touto cestou se společnost Apple rozhodla jít. Nestojíme totiž o samostatné zařízení ale o takové, které se skvěle začlení do pomyslné mezery a skvěle propojí technologie s lidmi. Ovládání světel z pohodlí postele nebo zamykání vchodových dveří z kuchyně by rozhodně ulehčilo život milionům zákazníků.

2. Profily uživatelů

Myslíte si, že nic lepšího, než to, co jsme uvedli v předchozích odstavcích, už si vymyslet nejde? Omyl. Představte si, že žijete ve vícečlenné domácnosti s vašimi dětmi a partnerem. Skvělou vychytávkou pro tento případ by bylo přepínání profilů jednotlivých členů rodiny. Každý má určitě jiný hudební vkus a myšlenka, že byste přišli do pokoje a řekli „Hej Siri, tady je Martin. Jdu cvičit, zahraj mi můj playlist do posilovny“ nebo „Hej Siri, tady máma. Zahraj mi, prosím, něco od Michala Davida“, je opravdu skvělá. Reproduktor by tedy obsahoval databázi požadavků a specifických informací o každém členovi domácnosti. Ty by pak po obdržení příkazu zpracoval a využil. Tohle by byla ta opravdová inovace a věc, která by celému světu doslova vyrazila dech.

1. Přijatelná cena

Cena za asistentku Siri je v současné době velkou neznámou. Zatímco podobné produkty od Amazonu či Googlu se prodávaly okolo $200, výrobek Applu bude téměř s jistotou dražší. Odhadem se můžeme bavit o ceně $299 až $399. Na první pohled se to může zdát jako markantní rozdíl. Měli bychom ale vzít v potaz hlavně to, že pokud Apple skutečně dodá takový produkt, jaký by podle analýz, prognóz a všech přání dodat měl, jednalo by se o špičkový produkt. Cena $299 by tedy byla víceméně přijatelná, nechme se ovšem překvapit.

 

Pokud však doufáte, že chytrá asistentka Siri dorazí i do českých a slovenských obchodů, musíme vás zklamat. Prodej v našich luzích a hájích plánován bohužel zatím není, stejně jako tomu je u asistentů Amazonu či Googlu. Je tomu tak i proto, že u nás celkově Siri a HomeKit nezažívá takový boom, jako třeba v USA. Ale co není, může za pár let být.

Apple-Siri-Speaker-FB

 

Dnes nejčtenější

.