Zavřít reklamu

Jestli vás už pomalu omrzel vzhled systému Windows 10, nezoufejte. Microsoft totiž na své konferenci odhalil zcela nový design, který svému operačnímu systému vnukne už letos na podzim. A že je to změna opravdu velká se můžete přesvědčit v naší galerii.

Kompletní změnu vzhledu si plánoval Microsoft už poměrně dlouhou dobu. K razantnímu kroku však přistoupil až letos a i přesto sebejistotou moc nečiší. Změny jsou totiž docela razantní a Microsoft je bude uvolňovat postupně. Můžeme se jen domnívat, proč k tomuto kroku přistoupil. Že by svému novému vzhledu až tak moc nevěřil?

Nový vzhled by měl podle vývojářů přinést více plynulých animací. Příjemnou novinkou by mělo být hned několik dynamických vrstev uživatelského rozhraní, které by si měly pohrávat s průhledností a zaostřováním vždy té vrstvy, kterou zrovna uživatel použije. Microsoft doufá, že tím přispěje k více intuitivnímu ovládání, rychlejší orientaci mezi položkami a snadnější ovládání více spuštěných programů najednou. To vše bude navíc zabalené do nového barevného pozlátka s živějšími barvami a daleko častějšími animacemi.

Falešný macOS

Celkově se na screenshotech vzhled Fluent Design Systemu jeví jako kombinace vzhledu Windows 10 a masOS. Je to totiž právě průhlednost, co si Microsoft vzal od OS X Yosemitte a rozostřenost pozadí, kterou si přivlastnil naopak z mobilního operačního systému iOS 7. Stejně jako Mac by měl i Windows pracovat s novým designem ve velké míře s postranními panely a okny bez výrazně ohraničených záhlaví.

Jak už bylo řečeno, první část nového grafického balíčku pro Windows 10 zamíří k uživatelům už letos na podzim, přesněji v září. Aktualizace ponese název Fall Creators Update a celé grafické schéma pak Fluent Design Systém. Právě nad jeho názvem visel doposud velký otazník, vývojáři ho totiž prezentovali vždy pod názvem Project Neon.

 

Zda přepracovaným designem a novými funkcemi Microsoft svou klientelu opravdu zaujme, se dozvíme až na podzim. Osobně ale musíme designéry Microsoftu pochválit. Zároveň si ale neodpustíme jízlivou poznámku, že se inspirovali u nejlepších v oboru.

microsoft-fluent-design-fb

Dnes nejčtenější

.