Zavřít reklamu

Jak jednoduše zjistíte směr, kterým se díváte? Jaká je nejjednodušší aplikace pro iOS fungující jako vodováha? Jak si zobrazit souřadnice mé polohy? Jak zjistit svoji nadmořskou výšku? Odpovědí na všechny tyto otázky je aplikace Kompas, která je zabudovaná přímo v iOS.

Jak kalibrovat Kompas v iPhonu

Tato část je velmi jednoduchá a není třeba se jí příliš zaobírat. Aplikace sama pozná, kdy je třeba Kompas zkalibrovat. Vyžádá vás k tomu otevřením obrazovky, kde musíte pomocí naklánění iPhonu obtočit červenou kuličku kolem zobrazeného kruhu. Tento krok můžete přeskočit kliknutím na tlačítko zrušit.

Tipy k samotné aplikaci Kompas

Po otevření aplikace uvidíte kompasovou růžici, na které se zobrazí váš směr. V nižší části obrazovky vidíte přesný kurs ve stupních a přibližnou polohu. Úplně dole pak najdete celé souřadnice vaší aktuální pozice a u některých zařízení s barometrem (iPhone 6 a novější) pak i nadmořskou výšku. Pokud na souřadnicích podržíte prst, zobrazí se možnost je zkopírovat.

Pokud se rozhodnete jít podle určitého kursu, otočte se s iPhonem na správný stupeň a poté klepněte na kompasovou růžici. iPhone si zapamatuje požadovaný směr a červeným zbarvením vám bude signalizovat odchylky.

Jak přepnout magnetický a zeměpisný sever Kompasu

V iOS máte možnost rozhodnout se pro používání zeměpisného a magnetického severu. V našich zeměpisných šířkách se jedná o odchylku ± 5°. Zde si ukážeme jak volby přepnout.

  1. Otevřete aplikaci Nastavení.
  2. Sjeďte níže a klepněte na kategorii Kompas.
  3. Naleznete přepínač pro použití geografického severu. Pokud je možnost vypnuta, bude iPhone využívat magnetický sever.

Jak použít aplikaci Kompas jako vodováhu

V této nativní aplikaci iOS najdeme dokonce i funkce jako je vodováha nebo obecně měření úhlů z jakékoli pozice.

  1. Otevřete aplikaci Kompas.
  2. Přejeďte prstem po obrazovce směrem zprava doleva.
  3. Pohybem telefonu docílíte různých zobrazení vodováhy. Pro vysvětlení si je můžeme rozdělit na horizontální a vertikální.

Horizontální zobrazení

  1. Položte iPhone na povrch, který se snažíte zarovnat.
  2. Naklánějte objekt dohromady i s iPhonem dokud se netrefíte do roviny s 0 stupni a obrazovka nezezelená.
  3. Podobně jako u kompasové růžice můžete klepnout na obrazovku, čímž manuálně vynulujete vodováhu a obrazovka se rozsvítí do červena.

Vertikální zobrazení

  1. Podržte iPhone proti objektu, který se snažíte vyrovnat.
  2. Stejně jako u horizontálního zobrazení se po dokonalém vyrovnání na 0° zobrazí zelení barva.
  3. A též lze vertikální zobrazení manuálně vynulovat. To se může hodit například pro naměření pravých úhlů.

Zdroj: iMore

compass-ios-fb

Dnes nejčtenější

.