Zavřít reklamu

Výrobce baterií Tesla oznamuje, že se mu podařilo zdvojnásobit životnost baterií díky novým strojům pro testování životního cyklu baterií. Stroje od stejného dodavatele jako Tesla kupuje také Apple, informoval o tom server Electrek.

Za vším stojí spolupráce automobilky Tesla a renomovaného vědce Jeffa Dahna, který se zabývá už dlouhá léta vývojem baterií. Jeff Dahn má na svém kontě už řadu vynálezů, které vedly k úspěšnému ranému vývoji lithium-iontových článků, jež se nyní používají v bateriích pro spotřební elektroniku a elektrická vozidla. První dva obrázky jsou stroje vyvinuté v laboratoři a poslední je komerční stroj prodávaný startupem Novonix, který tyto stroje prodává:

V současné době Jeff Dahn (startup Novonix) pracuje jako vedoucí výzkumné skupiny na Dalhousie University, která spolupracuje s Teslou. Právě Tesla investovala nemalou částku do nové výzkumné laboratoře vybudované nedaleko Halifaxu v Novém Skotsku, kde sídlí i Dalhousie University. Vědecký tým se nyní zaměřuje na prodloužení životnosti baterií, přičemž k tomuto účelu sestavil stroj pro přesné sledování článků během nabíjení a vybíjení. Díky tomu mohou vědci identifikovat příčiny degradace a předpovědět životnost baterie. A po odstranění těchto degradací se životnost baterie rapidně zvýší.

Jeff Dahn během rozhovoru na MIT potvrdil, že mezi klienty společnosti Novonix je také Apple. Dále se mezi zákazníky objevila i firma China ATL, která dodává baterie Applu. Výrobci zařízení, kteří kupují baterie ve velkém, se mohou těšit na delší životnost baterií.

novonix-machine

Dnes nejčtenější

.