Zavřít reklamu

Říká se, že majitelé Apple produktů si potrpí na dokonalý design. Určitě je to pravda, možná i proto znám spoustu lidí, co nosí iPhone bez jakéhokoli obalu, aby si skutečně vychutnali jeho krásu a neschovávali ji zbytečně do pouzdra. Stejně tak si spousta z nich potrpí na hezky vypadající příslušenství k jejich jablečným miláčkům. Pokud se mezi podobné uživatele řadíte i vy, pak je pro vás dnešní recenze jako dělaná. Do redakce se nám totiž dostala powerbanka Maxco Razor, která vás rozhodně neurazí svým designem. Spíše naopak, protože vypadá v podstatě jako iPhone. A navíc se může pochlubit poměrně slušnou kapacitou, oboustranným USB a rychlým nabíjením. Pojďme se na ni podívat.

Balení

V balení nás žádná velká překvapení nečekají. Kromě powerbanky se zde skrývá anglický návod, kde se mimo jiné dočtete i o všech specifikacích externí baterie, a nakonec 50cm kabel s klasickými USB a micro-USB konektory sloužící pro nabíjení powerbanky. Chválím, že je kabel potažený tkaninou, tudíž je odolnější než klasické kabely, které prodává Apple nebo které dodávají ostatní výrobci k podobnému příslušenství.

Design

Nyní ale pojďme už k tomu nezajímavějšímu, čímž je jednoznačně samotná powerbanka. Ta se pyšní slušnými rozměry 127 x 66 x 11 mm. Velikost je tedy téměř srovnatelná s iPhonem 7 (138 x 67 x 7 mm). I hmotností se může powerbanka jen chlubit, váží totiž pouhých 150 g, čímž je o 25 % lehčí než srovnatelné externí baterie. Vzhledem ke kapacitě 8000 mAh se jedná o opravdu úctyhodnou hmotnost, která je opět téměř srovnatelná s iPhonem 7 (138 g).

Designově se Maxco Razor jednoznačně povedla. Gumová povrchová úprava je příjemná na dotek a rámeček působící kovovým dojem opět připomíná rámeček iPhonu. I power tlačítko je umístěno na stejném místě jako u novějších iPhonů, tedy při uchopení powerbanky do pravé ruky se nachází v místě palce. Levá a spodní strana je prázdná, ale horní hrana je osazena jedním micro-USB konektorem pro nabíjení powerbanky, poté jedním oboustranným USB konektorem, a nakonec čtveřicí diod pro indikaci zbývající kapacity vnitřní baterie, přičemž každá dioda představuje 25 %.

Nabíjení

Nabíjení, ať už zařízení nebo samotné powerbanky, jsem se během testování věnoval pochopitelně nejvíce. Jak už jsem zmínil v odstavcích výše, Maxco Razor disponuje baterií o kapacitě 8000 mAh. Ve skutečnosti tak můj iPhone 7 (s 1960mAh baterií) byla schopna nabít plně 3krát (a kousek), přičemž jsem telefon nabíjel jednou z úplného vybití (teoreticky 0 %) a dvakrát ze 3 %. A samozřejmě vždy na 100 %. Při čtvrtém nabíjení se iPhone z powerbanky nabil ze 3 % jen na 20 %. Poté už bylo nutné externí baterii dobít. Verdikt je tedy takový, že Maxco Razor zvládne nabít iPhone 3-4x, ale samozřejmě záleží i na modelu, jaký vlastníte, protože například iPhone 6s má jen 1715mAh baterii, zatímco takový iPhone 7 Plus disponuje baterií o kapacitě 2900 mAh.

Ještě zajímavější je ale podle mého názoru rychlost nabíjení telefonu z powerbanky. USB port se totiž chlubí výstupním proudem 2,1 A při napětí 5 V, což je mimochodem úplně to samé, jako kdybyste iPhone dobíjeli skrze nabíječku k iPadu. Vůbec se ale nemusíte bát, že by vyšší proud poškodil baterii telefonu, protože nabíjet přes výkonnější iPad adaptér doporučuje i samotný Apple na těchto stránkách. Naopak to znamená, že se iPhone z powerbanky nabije podstatně rychleji, než kdybyste jej nabíjeli skrze 5W adaptér dodávaný k iPhonu.

Maxco Razor powerbanka 15

Při mém testování, kdy jsem telefon vůbec nepoužíval, byly ukončené všechny aplikace a byl aktivovaný letový a úsporný režim, se iPhone 7 ze 3 % do plna nabil nejrychleji za 2 hodiny a 2 minuty. V případě, kdy byl telefon zcela vybitý (tudíž na 0 %), se nabil za 2 hodiny a 25 minut.

Stejně tak jsem otestoval nabíjení powerbanky. Micro-USB port, skrze který se baterie dobíjí, se také chlubí vstupním proudem 2 ampéry, tudíž podporuje rychlé nabíjení. Pro dobití powerbanky je tedy ideální použít výkonnější iPad nabíječku, která je schopná uvedený proud dodat. Skrze tu se Maxco Razor dobila přesně za 5 hodin a 55 minut. Na něco přes 50 % se nabila za 3 hodiny. Jestliže nevlastníte iPad nabíječku (nebo jinou podobně výkonnou), pak se dostanete na nějakých 7 hodin. Tak či tak, doporučuji powerbanku nabíjet přes noc, protože budete mít stoprocentní jistotu, že ráno bude nabitá na maximální kapacitu.

Resumé

Recenzovanému produktu nemám moc co vytknout. Snad by mu jen slušela o něco nižší cena. Na druhou stranu za ní získáváte skutečně pěkně zpracovanou powerbanku s rychlým nabíjením, kvalitní baterií, přepěťovými ochranami a oboustranným USB portem, do kterého bezproblémově zasunete každý běžný nabíjecí kabel jakoukoli stranou. Pokud si tedy potrpíte na designově povedené příslušenství, zároveň pokukujete po externí baterii se slušnou kapacitou vzhledem k hmotnosti, a ještě chcete nabíjet iPhone rychleji, pak je powerbanka Maxco Razor pro vás jako dělaná.

Maxco Razor powerbanka FB

Dnes nejčtenější

.