Zavřít reklamu

Rusko je zřejmě jednou z nejvíce nábožensky založených zemí na světě, tedy minimálně co se propojení církve a politiky týká. Díky tomu když se něco nelíbí církvi, politici to okamžitě řeší a neváhají použít veškerou svou exekutivní moc, aby nebyla církev ohrožena. Poté co se v roce 2013 odehrál skandál Pussy Riot v Chrámě Krista Spasitele v Moskvě, vzešel v platnost nový zákon, který umožňuje soudu udělat pokutu až milion rublů nebo trest odnětí svobody na více než tři roky za rouhání.

Na tento zákon chtěl ve svém videu poukázat mladý Ruslan Sokolovsky, který si v chrámu v Jekaterinburgu zahrál Pokémon GO. Právě v chrámu totiž byla virtuální tělocvična pro výcvik pokémonů. Mladík si do ni zašel zahrát a vše si přitom natočil video. Místo toho aby církev byla ráda že i pod touto záminkou dokáže mladé lidi dostat do kostela a v něm již měla někoho, kdo přesvědčí hráče aby věnovali alespoň pár minut času nejen hraní, ale také samotnému náboženství, raději proti němu poštvala státní aparát.

Mladík tak po zveřejnění videa obdržel od státu žalobu za podněcování k náboženské nenávisti a aby tento mladý občan nemohl zřejmě vyvraždit půl Ruska, soud jej okamžitě poslal také do vazby. Následně byl Ruslan poslán do domácího vězení a čeká na další soud. Žalobci nevidí jediný důvod, proč by mladík za pár minut hraní na mobilu v kostele neměl dostat nejvyšší trest a domnívají se, že skončí za své video na tři a půl roku za mřížemi.

thumb.php-3

Dnes nejčtenější

.