Zavřít reklamu

Před pár týdny jsme vám přinesli článek o tom, jaké to vlastně je, když pracujete v továrnách, kde se vyrábí iPhone, tedy ve Foxconnu či Pegatronu. Americký student si to odjel na vlastní kůži vyzkoušet a sepsal velmi zajímavé postřehy a zkušenosti. Včera se na webu objevila další várka informací, které se tentokrát týkaly zabezpečení a bezpečnostních opatření, které dělníky doprovází každý den v práci. Jedná se o velmi zajímavé čtení, kompletní rozhovor, se kterým přišel server Business Insider, najdete zde.

Dejian Zeng hovořil o mnoha zajímavých věcech. Zabezpečení továrních hal probíhá hned na několika úrovních. Tou základní jsou identifikační karty, kterými disponují všichni zaměstnanci a které jsou přesně naprogramované tak, aby se nikdo nedostal tam, kam nemá. Veškeré bezpečnostní systémy jsou ještě o level výš, jelikož se v určitých sekcích nachází také skenování obličejů. Takto se 100 % zamezí neoprávněnému vstupu a pohybu osob, které v těchto místech nemají co dělat.

Kromě ID karet a skenování obličejů jsou například zakázány jakékoliv mobilní přístroje. Mobil si tak na svou směnu opravdu nevezmete. Toto zajišťují detektory kovů a rámy, kterými zaměstnanci prochází pokaždé, jdou-li do práce a zpět. Souběžně se také kontroluje, zdali dělníci nevynáší nějaký materiál ven. Veškerá tato opatření jsou údajně ještě intenzivnější, pokud se momentálně pracuje na ještě nepředstaveném modelu.

Když prý pracoval na iPhonu 7, který byl v tu dobu několik měsíců od představení, veškeré bezpečnostní prvky byly znásobeny. Detektory kovů byly údajně zesíleny na takovou hranici, že mnohé zaměstnankyně neprošly kvůli kovovým částem v podprsenkách. Jedinou výjimku ohledně mobilních telefonů měli jen vysoce postavení manažeři. I ti ovšem podléhali detailním kontrolám.

Celý výrobní proces je nastaven tak, aby každý dělník dělal na specifické části telefonu. S finálním produktem přijdou do styku pouze ti, co pracují na finišujících linkách. Naprostá většina tak neví, jak bude finální produkt vypadat. Hlavní poznávací znaky jsou však jasné již od počátku – například chybějící jack či otvor pro duální kameru. Na základě těchto kusých informací se pak vytváří všemožné úniky apod.

pegatron_factory2

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.