Zavřít reklamu

Jednou za čas potřebuje každý z nás si zálohovat data – fotky, videa, hudbu, nahrávky ze záznamníku atd. – do svého PC nebo Macu. Samozřejmě je možné využít iTunes, který se ovšem stává kvůli své nepřehlednosti a složitosti čím dál méně oblíbený a obzvláště uživatelé Windows jej raději ani nechtějí používat. Proto není špatné se porozhlédnout po jednodušší alternativě, která by mohla nabízet i další užitečné funkce navíc. Jednu takovou si dnes představíme, seznamte se s aplikací MediaTrans.

MediaTrans je dostupný jak pro Mac (MacX MediaTrans), tak i pro Windows (WinX MediaTrans) a je schopný vám nahradit iTunes. Umí nahrávat fotografie, videa a hudbu nejenom do iPhonu/iPadu, ale také obráceně, tedy že si přesunete soubory do Macu nebo PC. Kromě toho nabízí ještě jednu zajímavost – umí odstranit DRM ochranu z hudby, kterou si stáhnete v Apple Music nebo si ji zakoupíte přes iTunes.

MacX MediaTrans si můžete vyzkoušet zcela zdarma. Je ale důležité poznamenat, že se jedná o zkušební verzi, kdy sice máte přístup téměř ke všem funkcím, ale pro zahájení operace je nutné vyčkat několik vteřin. Stejně tak není dostupná nejlákavější funkce – odstranění DRM. Plnou verzi programu pro 2 počítače (Macy) si můžete zakoupit za $29,95. Jedná se o sníženou cenu pro čtenáře LsA.

Nyní se ale už pojďme podívat na to, co aplikace umí, neumí a jak se s ní vlastně pracuje. Základní rozhraní je velice jednoduché, přehledné a obsahuje vše podstatné, co od takovéhoto programu můžete očekávat. Nastavení je poměrně základní, ale v podstatě není potřeba nic dalšího. Můžete si nastavit výchozí adresáře pro export médií, automatický převod audio a video souborů a notifikaci pro aktualizaci programu. První dojem je tedy velice pozitivní, jak to ovšem vypadá, když chcete začít něco dělat?

U fotografií je to velice jednoduché. Po připojení zařízení se objeví všechny fotografie zde umístěné, které je možné exportovat dle libosti. Zobrazení je možné seřadit dle data a do několika různých zobrazení. V rohu se také ukazuje informace, kolik paměti v zařízení fotografie zabírají. Pro export pak jen stačí vybrat snímky které chcete, kliknout na tlačítko export a obrázky se přesunou do předem zadaného adresáře.

Celý tento postup se pak opakuje napříč všemi funkcemi programu. Videa jdou ovšem nejen exportovat, ale také importovat. Do iPadu si tak můžete velice snadno nahrát oblíbené filmy či seriály. Postup je znovu velice jednoduchý. Stačí si pouze vybrat soubor v počítači a následně ho nahrát. Při exportu je vše stejné, jako v případě fotografií.

Kromě klasického nahrávání a stahování umožňuje program automatickou konverzi souborů. Vestavěný konvertor si poradí s formáty jako MKV, AVI, 4K a další defaultně nepodporované typy souborů. Vše následně převede do MP4 a automaticky upraví pro co nejlepší zážitek při sledování (například automatická korekce rotace obrazu).

Co se týče hudebního manažeru, zde je trochu více možností. Kromě klasického importu/exportu můžete editovat současné hudební soubory (název, popisky apod.), vytvářet playlisty, nebo vytvářet vyzváněcí melodie z úseků konkrétních písniček. Až budete s veškerými změnami hotoví, stačí kliknout na tlačítko „Synchronizovat“ a vše bude hotové. Stejně jako u videa i zde můžete převádět vaše audio soubory do formátu MP3 a AAC.

Aplikace dále nabízí správu vyzváněcích melodií a knih (podpora ePUB, .pdf a mp3 audioknih). Obě fungují na stejném principu, jako výše zmiňované. V neposlední řadě vám MacX MediaTrans umožní použít vaše zařízení jako flashdisk, kdy na něj můžete nahrát co chcete (s ohledem na kapacitu a maximální velikost souborů).

Na závěr tu máme již zmíněnou funkci pro odstranění DRM, pro kterou je nutné mít aktivovanou Apple Music nebo zakoupenou alespoň jednu skladbu iTunes. Pro využití stačí v menu najet na ikonku “Remove DRM” a následně v seznamu vybrat soubory, u kterých chcete tuto modifikaci provést. Po vybrání specifických souborů se DRM ochrana odstraní a vy tak můžete s “odemčenými” soubory pracovat tak, jak uznáte za vhodné. Upozorňujeme však, že tímto jednáním můžete porušovat některé EULA ustanovení. Veškerou manipulaci se soubory tak provádíte na vlastní pěst.

Za aplikací stojí společnost Digiarty, která má více než desetileté zkušenosti z oboru. V současné době se společnost zabývá vývojem špičkových audio/video aplikací jak pro osobní, tak pro profesionální sféru, a to jak pro platformu macOS, tak pro Windows. V nabídce mají momentálně k dispozici snadno použitelný a rychlý program na vypalování či kopírování DC/DVD, video konvertor, online video downloader, mediální přehrávač, správce souborů pro iPhone/iPad a aplikaci pro streamování videa.

MediaTrans vs iTunes
MacX MedaTrans FB

Dnes nejčtenější

.