Zavřít reklamu

Clippy je jeden z nejznámějších asistentů balíků Microsoft Office, a to až do verze 2007. Otravná svorka rozdělila uživatele na dva tábory – ty, kteří ji nenávidí, a ty, kteří ji měli a mají stále rádi. Pro někoho tedy bohužel, pro někoho zase bohudík, pan Sponka balík Microsoft Office opustil. Clippy měla být roztomilá svorka, která uživatelům podsouvala chytré rady, ale nakonec ji lidé vnímali úplně jinak, než se očekávalo.

Ilustrátor sponky, Kevan Atteberry, poskytl rozhovor pro server Motherboard, v rámci kterého prozradil zajímavé informace o návrhu tohoto nástroje. Vybíralo se z více než 250 kandidátů. Při závěrečném rozhodování společnost Microsoft společně s designéry spolupracovala se sociálními psychology ze Stanfordu. Překvapením tedy je, že většina lidí Clippy nenávidí.

„Původně jsem pracoval na projektu zvaném Microsoft Bob, ale ten by byl pravděpodobně největší selhání firmy. Jakmile z tohoto projektu sešlo, na pomoc jsme využili znaky z Wordu. Navrhli jsme asi 250 znaků, a já jsem měl asi 15 nebo 20 z nich. Spolupracovali jsme s některými sociálními psychology ze Stanfordu, s nimiž jsme strávili šest měsíců procházením znaků a jejich ořezáváním. A oni ho nenávidí. Ale abych byl upřímný, ne každý ho nenávidí. Tucet fanoušků mi řeklo, že Clippy milovali.“

Někteří otravného asistenta tak milují, že na Twitteru zveřejnili těhotnou svorku s tím, že chtějí, aby se Clippy opět vrátil.

Asi nejpozoruhodnější je, že i když Atteberry navrhl Clippy, už ji potom nikdy nechtěl vidět, jelikož se mu jednoduše nelíbila. Clippy se ale nakonec dostala i do OS X verze Microsoft Office pro počítače od Applu a Atteberry samozřejmě používá Mac, a tak se své navržené sponce stejně nevyhnul.

„Stejně jako jsou lidé, kteří Clippy nenávidí, tak se setkávám s fanoušky, kteří říkají: ‚Ach bože, nenáviděl jsem ho, ale byl tak cool.‘  Opravdu jsem si myslel, že ho neuvidím, protože používám Mac. Ale ve skutečnosti jsem navrhl Clippy na Mac.“

clippy fb

Dnes nejčtenější

.