Zavřít reklamu

Tim Cook se netají tím, že se společnost Apple zajímá o rozšířenou realitu. Dokonce tuto skutečnost potvrzuje i nově zveřejněná patentová přihláška, podle níž cupertinská společnost bere technologii rozšířené reality opravdu vážně. V patentové přihlášce je popsán způsob vkládání virtuálních objektů do reálného prostředí a odstranění skutečných předmětů z virtuálního prostředí, a to vše real-time.

Patentová přihláška nese název Method and device for illustrating a virtual object in a real environment. Schopnost vložit virtuální objekty do reálné scény je obrovská výzva, protože proces bude vyžadovat podrobné údaje o poloze, detekci hran, zvětšení obrazu a další. Aby bylo možné provádět to efektivně a účelně, musí technologie pracovat bezchybně. V patentové přihlášce je popsáno, že by se využívaly high-definition kamery, schopnosti zpracování obrazu a lokalizační hardware nacházející se v moderních zařízeních iOS.

Dále se v patentu uvádí, jak by se určila trojrozměrná hloubka z 2D obrazu anebo jak by se zjistily komplexní informace o texturách.

Zajímavostí je, že patent nepodal původně Apple. Pouze se jedná o rozšíření patentu, který původně podala německá AR firma Metaio. Společnost Metaio začala v roce 2003 jako odnož automobilky Volkswagen, přičemž se specializovala na vývoj AR nástrojů pro jiné podniky. Zabývala se například vývojem technologie, kterou používá Ferrari ve svých vozidel, systémů pro virtuální nákupy a dalších aplikací. Nicméně v roce 2015 ji koupil Apple.

A jaké má Apple plány s rozšířenou realitou? O svých projektech nemluví, ale analytik Ming-Chi Kuo tvrdí, že se Apple zabývá stále více rozšířenou realitou po tom, co oddálil projekt s autonomním vozidlem. Údajně má gigant z Cupertina stovky inženýrů zaměřujících se na AR a VR headsety. Dokonce se spekuluje o tom, že zakomponuje AR i do svého iPhonu.

Začátkem tohoto měsíce se objevila informace o tom, že by očekávaný iPhone 8 mohl mít Smart Connector určený pro připojení AR příslušenství.

Apple rozsirena-realita-fb

 

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.