Zavřít reklamu

Před deseti lety spatřil světlo světa mobilní operační systém iOS, který byl původně určen pouze pro iPhone. Ale později se začal používat i na dalších mobilních zařízeních cupertinské společnosti, jako je například iPad. U prvních verzích se používal název iPhone OS, ale od čtvrté verze se už používal notoricky známý název iOS. Tvůrci vývojářské aplikace Tower vytvořili povedenou ilustraci historie iOS, kterou naleznete níže. Pod galerií si pak ještě můžete v krátkosti přečíst o každém systému zvlášť.

iPhone OS 1 (červen 2007)

Steve Jobs v roce 2007 představil první iPhone, který se okamžitě dostal do popředí zájmu. O softwaru, kterým iPhone disponoval a který běžel na stejném základu jako macOS, se zmínil pouze okrajově. Ale o několik let později si mobilní operační systém získal větší pozornost, přičemž dostal i název korespondující s politikou pojmenovávání produktů.

iPhone OS 2 (červenec 2008)

Změn se dočkala domovská obrazovka, do které byly přidány stránky. Zároveň i vývojáři chtěli vytvářet aplikace pro tento systém, a tak Apple na to reagoval tím, že s iPhone OS 2 uvolnil i Software Developer Kit, čímž otevřel novou platformu externím developerům po celém světě. A další velkou novinkou byl App Store, přičemž uživatelé tak získali přístup k tisícům aplikací od vývojářů třetích stran.

iPhone OS 3 / iOS 3 (červen 2009)

V roce 2009 spatřil světlo světa iPhone OS 3, který byl po chvíli přejmenován na iOS 3. V dubnu 2010 byla uvolněna aktualizace iPhone OS 3.2, která byla určená zejména pro iPad. Systém iOS přinesl řadu nových funkcí, jako kopírovat, vyjmout a vložit. Dále byla představena funkce Spotlight určena k prohledávání iPhonu.

Byl zaveden vzhled, který napodobuje reálné věci, což je skeuomorfismus. Ten přišel ve své absolutní podobě až se čtvrtou verzí iOS.

iOS 4 (červen 2010)

Se čtvrtou generací iOS 4 přišel multitasking, kdy se uživatel dvojím poklepáním na Home Button mohl rychle přepínat mezi aplikacemi. Apple představil možnost vytváření složek na pracovní ploše. Dále se objevila služba FaceTime, která umožňovala komunikaci přes videohovory. A značného vylepšení se dočkala i aplikace Email.

Takovou třešničkou na tomto všem bylo, že nový iPhone 4 se chlubil novým Retina displejem s vysokým rozlišením.

iOS 5 (říjen 2011)

V iOS 5 se objevilo obrovské množství změn a novinek, které se netýkaly pouze mobilního systému jako takového, ale celého ekosystému Apple. Cupertinská společnost zavedla iCloud, představila službu Notification Center a službu iMessage. Dále byla do systému hluboce integrována služba Twitter. A objevila se i virtuální asistentka Siri.

iOS 6 (září 2012)

Verze iOS 6 udělala obrovský krok vpřed. Asi největší změnou bylo, že se Apple zbavil závislosti na Googlu a představil svou vlastní mapovou službu Mapy. Vedle toho se začala široce využívat služba iCloud. Do systému byl integrován Apple a Passbook. Dále byl přepracovaný App Store a nové funkce dostala i Siri.

iOS 7 (září 2013)

S iOS 7 přichází takzvaný plochý design, tudíž došlo k jedné z nejvýraznějších změn designu v historii platformy. Design byl zjednodušený a barevný. Zároveň navrhování designu iOS převzal Jony Ive. Vedle toho iOS 7 přinesl řadu nových funkcí, a to Touch ID pro odemčení zařízení pomocí otisku prstu, Control Center pro rychlé nastavení a AirDrop pro snadný přenos souborů z jednoho Apple zařízení do druhého.

iOS 8 (září 2014)

Uživatelé už si zvykli na nový vzhled, a tak iOS 8 nepřichází s žádnými výraznými změnami vzhledu. Spíše se zaměřil na další funkce. Zajímavou novinkou je funkce Continuity, která spojuje všechna zařízení Apple. Dále mohou aplikace třetích stran přidávat do Notification Center vlastní widgety. iOS 8 usnadnil přístup do knihovny fotografií. S iOS 8 cupertinská společnost představila také HealthKit a HomeKit.

iOS 9 (září 2015)

Hlavním tématem iOS 9 je proaktivita, což znamená, že systém si je stále více vědom kontextových informací, jako je čas či místo. Aplikace Mapy začala zobrazovat trasy veřejné dopravy a navrhovat v blízkosti polohy uživatele zajímavá místa. iOS 9 se soustředil spíše na zlepšení výkonu a stability.

iOS 10 (září 2016)

V iOS 10 se objevily další velké změny, například chatovací aplikace iMessage získala vylepšení v podobě Samolepek. Dále se App Store stal plnohodnotnou platformou a plně se otevřel vývojářům třetích stran. Dokonce i Siri dokáže komunikovat s aplikacemi, které nejsou od Applu. Světlo světa spatřila i aplikace Home pro ovládání inteligentní domácnosti. A viditelných změn se dočkala oblast notifikací, která nyní zobrazuje i přímo fotky či videa.

History-Of-iOS FB

Zdroj: git-tower

Dnes nejčtenější

.