Zavřít reklamu

V roce 1971 se poprvé setkali tehdy šestnáctiletý Steve Jobs a jednadvacetiletý Steve Wozniak. O pět let později spatřil světlo světa první osobní počítač s označením Apple-1, který navrhl a ručně postavil Wozniak. Aby mohli Jobs a Wozniak financovat jeho výrobu, museli prodat vlastní věci. Wozniak se vzdal svého HP-65 kalkulátoru, za který dostal 500 dolarů, a Jobs zase své VW dodávky.

V roce 2014 se fungující Apple-1 prodal v aukci za 905 tisíc dolarů, což je v přepočtu 22 milionů korun.

Pokud jde o technické specifikace, Apple-1 byl neuvěřitelně primitivní. Disponoval čipem MOS 6502 s taktovací frekvencí 1 MHz. Standardní RAM paměť o velikosti 4 KB se dala rozšířit na 8 KB nebo na 48 KB pomocí rozšířené karty. Počítač se prodával jako stavebnice, kterou si sestaví pouze odborník na mikropočítače či zájemce o sestavování elektronických přístrojů. Dokonce si musel uživatel sám vybavit počítač programy, sehnat skříňku, napájecí zdroj, klávesnici a displej.

Wozniak pracoval na Apple-1 ve svém volném čase a bral to spíše jako koníček. Ale nakonec ho 11. dubna 1976 představil na exhibici Homebrew Computer Club ve městě Los Altos v Kalifornii v USA. „Ukázal jsem tento počítač lidem na Homebrew, aby viděli, že je možné vyrábět cenově dostupné počítače,“ vzpomíná Wozniak v své autobiografii.

Byl to Jobs, kdo přesvědčil Wozniaka, že by bylo dobré vyrábět a prodávat Apple-1. Jobs se zkontaktoval s počítačovým skladem The Byte Shop, který vlastnil Paul Terrel. O přístroje měl skutečně zájem, ale měl podmínku, chtěl počítače už sestavené. Paul Terrel si objednal 50 kusů, přičemž za každý kus zaplatil 500 dolarů.

Bylo vyrobeno zhruba 200 kusů těchto počítačů, i když v současné době jich existuje opravdu minimum. O rok později Apple nabídl výrazně modernizovaný Apple II.

apple 1 fb

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.