Zavřít reklamu

Minulý týden zveřejnil John Gruber z Daring Fireball rozhovor s nejvyššímu zástupci Applu, který se točil zejména okolo počítačů pro profesionály. Nejvíce prostoru si vysloužil Mac Pro, který už někteří považovali za mrtvý. Apple jej totiž od představení v roce 2013 neaktulizoval, čímž si vysloužil kritiku zejména od profesionálních uživatelů. Apple ovšem nyní uznal, že původní Mac Pro je zkonstruovaný špatně, proto přislíbil kompletně nový model, který si budou moct uživatelé upgradovat sami, jelikož nabídne modulární design.

Zatím se můžeme jen dohadovat, jak by mohl Mac Pro 2 vypadat, ale německý designér Pascal Eggert už přišel s prvním návrhem, který určitě stojí za pozornost. Jeho Mac Pro 2 je sice o něco větší než původní model z roku 2013, ale právě díky tomu by mohl mít mnohem slibnější budoucnost než jeho předchůdce. Díky větším rozměrům by upgrade nepředstavoval takový problém, jelikož by se do těla vešly i ty nejvýkonnější komponenty, ale zároveň by si novinka stále ponechala kouzlo svého mladšího sourozence.

Sám Eggert uvádí, že „někdy větší znamená ve skutečnosti lepší,“ jelikož počítač by v sobě mohl ukrývat standardní komponenty jako například grafické karty nebo SSD. Na záda by se vešlo i více portů, tudíž kromě nových USB-C/Thuderbolt 3 by si mohl počítač ponechat i původní Thuderbolt 2 porty pro již zakoupené příslušenství profesionálních uživatelů, které mnohdy vyjde na několik desítek tisíc korun. Nechyběly by ani původní USB 3 porty, Gigabit Ethernet (2x) nebo dvakrát HDMI 2.1. Designér si při navrhování zakládal i na praktičnosti, a tak nezapomněl na rukojeť pro snadné přenášení, kterou (dokonce dvěma) disponoval i první Mac Pro.

Zda se Eggert trefil do černého a jeho návrh se bude podobat finálnímu produktu od Applu, se budeme muset nechat překvapit až do oficiálního představení. Původní informace naznačovaly, že nové generace Macu Pro se dočkáme během příštího roku. Před pár dny se ale objevila zpráva, že si možná počkáme až do roku 2019.

Mac Pro 2 concept FB

Dnes nejčtenější

.