Zavřít reklamu

Začátkem týdne nám Apple naznačil, že pracuje na novém stolním počítači iMac, kterého se dočkáme koncem roku. Apple byl klasicky skoupý na detaily, blog Pike’s Universum ale přichází s vlastní predikcí, jak by budoucí iMac mohl vypadat. Už dříve jsme psali, že Apple chce mířit na profeseonály a toto jsou odhady hardwaru, který můžeme očekávat.

Procesory Intel Xeon E3

Nový iMac by teoreticky mohl být vybaven (v nejlepší specifikaci) profesionálním procesorem Xeon E3-1285 v6. Intel tento konkrétní čip ještě nevydal, ale na základě předchozích generací E3-1285 by novým procesorem mohl být E3-1280 v6 s integrovanou grafikou Intel HD Graphics P630.

16GB až 64GB ECC RAM

Základní konfigurace nabídne 16GB RAM a připlatit si půjde za 32GB nebo 64GB RAM. Stejnou velikost operační paměti nabízí i Mac Pro. Současné iMacy, naposledy aktualizované v říjnu 2015, nabízí v základu pouze 8GB RAM a můžete si ji rozšířit až na 16GB a 32GB RAM (nejedná se o ECC RAM). Výhodou ECC RAM je schopnost detekovat a opravit chyby, které způsobují poškození dat a selhání systému. Zda se bude jednat o typ DDR3L nebo DDR4, nepadlo ani slovo.

Rychlejší NVMe SSD

Povídá se, že nový iMac nabídne rychlejší SSD disky s kapacitou do 2TB založené na NVM Express PCIe. Současný 4K a 5K iMac také nabízí úložiště až 2TB.

Grafika od AMD

Nové iMacy pravděpodobně nabídnou grafiku od AMD, která zvádne i virtuální realitu a náročné, profesionální aplikace. O použití AMD grafiky už dříve informoval Bloomberg. Současné iMacy také používají AMD, konkrétně AMD Radeon R9.

Thunderbolt 3

Nebude žádným překvapením, pokud Apple budoucí iMac vybaví porty Thunderbolt 3, které si cestu našly už do MacBooku Pro v minulém roce. Thunderbolt 3 obsahuje napájení, USB, DisplayPort, HDMI a VGA přes jediný kabel a vytváří jeden standard pro připojení většiny příslušenství a periferií.

Jak píšeme výše, nový iMac by se v obchodech měl objevit koncem roku (mluví se o říjnu) a doprovázet by ho měla i nová klávesnice. Už dříve jsme vás informovali o nové, samostatné klávesnici s Touch Barem a Touch ID. Apple ale žádnou oficiální informaci nepodal.

Zajímavostí, kterou zpráva uvádí, je jméno budoucího operačního systému. macOS 10.13 by už neměl nést jméno hory nebo parku. Apple má přemýšlet o dvou názvech, z toho jeden začíná na písmeno M. Podle ochranných známek Applu se může jednat o Monterey (město v Kalifornii).

Koncept nového iMacu, k němu nové Magic Keyboard s Touch Barem a macOS 10.13:

Koncept Magic Keyboard s Touch Barem:

Koncept macOS 10.13:

Zdroj: MacRumors

imac-koncept-fb

Dnes nejčtenější

.