Zavřít reklamu

Americký prezident Donald Trump včera podepsal zákon, který umožňuje americkým poskytovatelům telekomunikačních služeb prodávat citlivé informace o svých klientech třetím stranám. Stalo se tak i přes značný odpor ze strany veřejnosti. Nově podepsaný zákon tak v podstatě anuluje podobné nařízení, které podepsal Trumpův předchůdce v Bílém domě. Poskytovatelé telekomunikačních služeb, zejména pak internetového připojení, budou moci nově prodávat informace o svých uživatelích, například jejich historii vyhledávání, navštěvované stránky a další citlivé osobní informace.

Zákon by měl vstoupit v platnost do konce roku 2017 a největší hráči na americkém trhu, tedy AT&T, Verizon a Comcast budou moci volně nakládat s citlivými údaji svých klientů. Nově prodejná data zahrnují historii prohlížení webových stránek, údaje o lokaci připojení, vyplňované osobní informace skrze internetové formuláře, SSN a mnoho dalšího. Díky tomuto zákonu nebudou poskytovatelé již potřebovat souhlas klientů k tomu, aby s těmito daty mohli nakládat podle svého.

Vzhledem k obrovskému odporu uživatelů se poskytovatelé služeb zavázali, že žádná citlivá data prodávat nebudou. Jak se ovšem říká, „slibem nezarmoutíš“. V zákoně je také obsažena část, která brání případné budoucí změně v tomto systému. Je tedy nepravděpodobné, že se situace v následujících letech nějak zásadně zlepší. Jednou pozitivní stránkou na celé věci může být, že zákon nařizuje vylepšení bezpečnostní internetové infrastruktury poskytovatelů, která by měla být lépe zaopatřena oproti útokům hackerů. Zajímavostí také je, že se tento zákon vztahuje čistě na poskytovatele služeb, nikoliv na technologické giganty jako je například Google či Apple, kteří také disponují obrovským množstvím citlivých dat o svých uživatelích.

ISP-privacy-800x532

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.