Zavřít reklamu

Se zajímavou zprávou přišlo včera konzorcium JEDEC, které stojí za standardizací počítačových pamětí. Přišli s novou informací, která se týká nástupce dnes nejvíce rozšířených RAM pamětí DDR4. Poprvé společnost deklarovala datum, do kterého by měly být finalizovány specifikace nástupce ve formě DDR5. Standard pro nové paměti by měl být hotový do konce příštího roku. Implementace v praxi se ovšem ještě pár let nedočkáme.

JEDEC chystá jakési představení prvního návrhu standardu DDR5 již v červnu letošního roku. Finální specifikace by měly být hotové do konce toho příštího s tím, že masové rozšíření se očekává v horizontu 3-4 let. Už od roku 2018 ovšem budou moci výrobci implementovat standard DDR5 do svých čipsetů. Dřív než v roce 2019 se tak ovšem rozhodně nestane. Například u pamětí DDR4 to trvalo zhruba 2 roky, než se standard dostal od představení do počítačů (v první řadě zejména v rámci enthusiast scény).

Například takový Apple však používá ještě starší DDR3 paměti i nyní. Nachází se například ve všech MacBoocích a stolních Macích. Očekává se, že Apple přejde na DDR4 v tomto roce, při příležitosti aktualizace veškerého počítačového hardwaru, ale pouze v rámci desktopových procesorů. Mobilní procesory Kaby Lake (a i Cannon Lake) podporu LPDDR4 nemají/neplánují.

Nové DDR5 paměti by měly přinést dvojnásobnou kapacitu a rychlost, oproti současné generaci. Samotné čipy by tak mohly disponovat pamětí až 2Gb, místo současných 1Gb. Frekvence by mohly narůst až na hodnoty kolem 5Ghz – to bude ovšem dost záviset na tom, jak vysoko se dostanou současné DDR4.

MacBook Pro Touch Bar teardown FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.