Zavřít reklamu

Ambiciózní podnikatel Elon Musk, který má pod svými křídly velké společnosti jako Tesla a SpaceX, založil firmu Neuralink zaměřenou na technologii zvanou neural lace. Vizionář chce za pomocí týmu špičkových vědců propojit lidský mozek s počítačem a zajistit tak, aby lidé udrželi krok se zrychlujícím se vývojem umělé inteligence. Informoval o tom jako první deník The Wall Street Journal.

O svých plánech týkajících se oblasti neural lace miliardář mluvil už na květnové Code Conference. Prozradil, že by člověk díky propojení lidského mozku s počítačem nemusel používat pro komunikaci se zařízením myš či klávesnici, protože by veškeré vstupy zadával přímo mozkem. Elon Musk na Twitteru v srpnu napsal, že udělal v této vědě velké pokroky, a v lednu podotkl, že se blíží oficiální oznámení.

Neuralink se bude zabývat sledováním symptomů nebezpečných a chronických mozkových chorob, jako je například epilepsie či těžká depresivní porucha.

Asi se ptáte, jakou formou chce Elon Musk propojit lidský mozek s počítačem. Podle všeho plánuje implantovat do mozku mikropočítače, jež by mohly stahovat a nahrávat myšlenky. Nicméně vědci musí přijít na to, jak co nejbezpečnější a nejméně invazivní cestou tyto elektronické implantáty do mozku vložit.

Neuralink se skládá z hned několika expertů. V týmu je inženýrka z Lawrence Livermore National Laboratory a specialistka na flexibilní elektrody Vanessa Tolosa, profesor na University of California v San Franciscu zkoumající ovládání pohybu mozkem Philips Sabes a profesor Bostonské univerzity proslulý implantací elektrod do mozků pěnkav Timothy Gardner.

O společnosti Neuralink ještě mnohé uslyšíme.

mozek fb

Zdroj: TechCrunch

Dnes nejčtenější

.