Zavřít reklamu

Apple v současné době nabízí ve spolupráci s LG nové 4K a 5K monitory. 4K rozlišení získává v posledních měsících čím dál více na popularitě a je jen otázkou času, kdy se z něj stane stejný standard, jako je dnes FHD. 5K rozlišení nabízí pak něco málo navíc, zejména produktivně založeným uživatelům. V Dellu si ovšem řekli, že je 5K málo a v lednu tak na CESu ukázali první komerční 8K monitor, který se dnes dostává do prodeje. Pokud si na něj děláte zálusk, připravte si pořádný balík (nebo prodejte ledvinu).

Nový 8K monitor od Dellu nabízí rozlišení 7680×4320 pixelů (tedy více než 33 milionů zobrazovacích bodů) na 31,5″IPS panelu. To znamená jemnost velmi slušných 279PPI. Na monitor je to opravdu velmi dobrá hodnota (5K iMac má „jen“ 217PPI). Panel dále nabízí kontrastní poměr 1300:1, jas na hodnotě 400 nitů a plnou podporu Adobe RGB a sRGB gamutu. Vzhledem k použití IPS panelu můžeme očekávat jasné a živé barvy a vynikající pozorovací úhly. Pro foto a video editory bude důležitá hodnota pokrytí 98% barevného spektra DCI-P3.

K provozu tolika milionů pixelů budete potřebovat dva DisplayPorty generace 1.3. Při takovémto zapojení dosáhnete na nativní rozlišení při obnovovací frekvenci 60Hz. Pokud vás až doposud vše zaujalo, stačí si jen připravit menší sumu peněz. Dell si za svou špičkovou novinku účtuje 5 tisíc dolarů. Je jasné, že cena bude postupně klesat stejně, jako se to dělo v případě 4K a 5K monitorů. Pokud však chcete 8K monitor, nikdo jiný jej zatím nenabízí a za exkluzivitu a první přístup k novým technologiím se vždy připlácí.

  • Dell UltraSharp 32 8K Monitor: UP3218K zakoupíte zde

dell-8k-monitor

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.