Zavřít reklamu

CEO Applu Tim Cook vyjádřil svou podporu globalizaci a uvedl, že Čína by měla pokračovat v otevírání své ekonomiky zahraničním firmám. Kromě toho se vyjádřil i k otázkám ohledně soukromí uživatelů. K tématům se Cook vyjádřil v rámci své návštěvy čínského Pekingu tuto sobotu.

„Myslím si, že je důležité, aby Čína pokračovala ve svém otevírání,“ uvedl Tim Cook na vládou sponzorovaném čínském vývojářském fóru. Mezi Čínou a Spojenými státy panovaly v tomto směru spíše napjaté vztahy, které ještě posílila současná zahraniční politika, v jejímž rámci chce nynější americký prezident značně posílit místní produkci. „Realita je taková, že naše země jsou uzavřené, což je od sebe vzájemně izoluje a pro jejich obyvatele to není dobré,“ řekl Cook. „Myslím si, že nejhorší věc, kterou bychom mohli udělat, je říci, že globalizace je špatná a nic pro ni neudělat, protože to by opravdu nikomu nepomohlo,“ uvedl dále.

Minulý pátek rovněž společnost Apple oznámila plánovaný vznik dvou nových výzkumných a vývojářských center v Číně, a to v Šanghaji a v Suzhou. Do výzkumu a vývoje v Číně tím pádem cupertinská společnosti investovala více než 508 milionů dolarů.

Společnost Apple byla čínskými médii vybrána jako potenciální cíl pro odvetu v případě obchodní války. Deník The Global Times minulý listopad varoval před iniciováním obchodní války s Čínou ze strany Spojených států, a uvedl, že by se v takovém případě Peking pomstil na řadě firem „od Boeingu po Apple“.

Ve svém hodinovém projevu se Tim Cook dotkl řady dalších témat včetně záležitosti soukromí uživatelů. V sobotu zmínil, že společnost Apple používá end-to-end šifrování, aby zabránila „hackerům a dalším“ v tom, aby se k nim dostali. „Myslíme si, že jedinci by měli vlastnit svá data a měli by mít možnost je kontrolovat,“ řekl Cook.

Společnost Apple v současné době čelí narůstajícímu tlaku na přesunutí alespoň části výroby do Spojených států. Toto téma konkrétně Cook ve svém projevu sice nezmínil, jeho komentáře ale odrážejí jeho pohled na věc, podle kterého má Čína silnou a vyvinutou výrobní infrastrukturu a vyhovující pracovní sílu.

Cooka ještě v Číně čekalo jednání za zavřenými dveřmi se společností Xu Lin. To se mělo zaměřovat zejména na bezpečnost a regulaci internetu.

Tim Cook China fb

Zdroj: 9to5Mac, Reuters

Dnes nejčtenější

.