Zavřít reklamu

Pokud vám po přečtení nadpisu přišlo, že se opakujeme a stejnou recenzi jste četli i předpředminulý týden, není tomu tak. Předpředminulý víkend jsme testovali většího sourozence v podobě reproduktoru Onyx Studio 3. Jednalo se rozměrnější reproduktor, který nás velmi překvapil. Ne všichni ovšem mají dostatek prostoru (a financí) na to, aby si doma takovýto velký kus hardwaru umístili někam na poličku, či na stůl. Právě pro ně by mohl být dnes testovaný reproduktor Onyx Mini, který je zhruba poloviční. Znamená to ovšem, že hraje o polovinu hůře?

Specifikace

Tak jako pokaždé, i dnes začneme pohledem na oficiální specifikace produktu. O zvukový přednes se tentokrát stará dvojce 45mm driverů o výkonu 2x8W, disponující frekvenčním rozsahem 75Hz-20kHz. O jejich napájení se stará baterie o kapacitě 3000mAh, která by měla vydržet zhruba 10 hodin poslechu – v závislosti na hlasitosti a typu přehrávaných médií. Pro celkové nabití baterie jsou potřebné tři hodiny. Tak jako posledně se o přenos stará buď Bluetooth 4.1, nebo je na zadní straně klasický 3,5mm konektor na propojení se zdrojem. Reproduktor váží 587 gramů a rozměry hlavního „talíře“ jsou zhruba 15x16cm. Jedná se tak o velmi kompaktní kus hardwaru. Samozřejmostí je také integrovaný mikrofon pro volání. Onyx Mini je k dispozici ve dvou barevných variantách, a to v černé a bílé s tím, že další modré, šedé, a fialové varianty se chystají.

Obsah balení

Pojďme se nyní podívat na balení, ve kterém se vám Onyx Mini dostane do rukou. V tomto momentě nastalo první překvapení, jelikož oproti předminulý týden testovanému (a podstatně dražšímu Onyx Studio 3), je balení Onyxu Mini vyvedeno podstatně lépe. V hlavní schránce se nachází pečlivě uložený a zabalený reproduktor, a v té vedlejší se nachází veškeré příslušenství. Společně s reproduktorem se v krabici nachází napájecí microUSB-USB typ A kabel, adaptér do zásuvky a dvě zásuvkové redukce (EU a USA). Samozřejmostí je také nějaká ta dokumentace. Stejně jako vždy, tak i nyní najdete na potisku krabice všechny důležité atributy, kterými Onyx Mini disponuje. K balení tedy nemám žádné výtky.

Provedení

Zde se toho, kromě velikosti, od minulého týdne příliš nezměnilo. Reproduktor je vyveden v totožném stylu, jako jeho větší sourozenec. Jediným rozdílem je jinak řešený stojánek. Zatímco u většího Onyx Studio 3 se o stání staraly dvě nožičky na zadní straně, Onyx Mini má jeden velký stojánek. Jinak je vše stejné. Od designu, přes použité materiály, stejné rozložení tlačítek a stejný basový výstup v zádech. Stejná je také poloha notifikačních diod a mikrofonu. Ze zadního I/O zmizel microUSB port sloužící pro aktualizaci firmwaru, který se nachází ve větší verzi. Provedení nebylo příliš co vytknout předminulý týden a dnes je tomu stejně tak. Jediné co by se dalo zmínit je, že díky menší velikosti nevypadá Onyx Mini tak impozantně, jako jeho větší sourozenec. Ale to je spíše subjektivní dojem a osobní preference. Zase jej můžete snadno použít jako reproduktor u PC, což u většího modelu v podstatě není možné.

Ergonomie

Ani v této kapitole se toho příliš nezměnilo. Párovací proces je stále stejný (a bezproblémový), tlačítka a jejich odezva je pořád vynikající. Mikrofon je kvalitní (a disponuje potlačením okolního šumu) a hovory tak nejsou problém. Stejně jako Onyx Studio 3 i Onyx Mini podporuje funkci Dual Sound, díky které je možné spárovat dva reproduktory a udělat si tak v podstatě 2.0 systém. Druhý Onyx Mini bohužel k dispozici nemám, takže jsem tuto zajímavost vyzkoušet nemohl. Při testování nenastal žádný problém, reproduktor jsem zhruba týden používal jako hlavní zdroj zvuku u počítače. Díky své velikosti skvěle sedne na stůl vedle monitoru. K reproduktoru mohou být připojené až 3 zařízení zároveň.

Zvukový přednes

Zde už se od poslední recenze bohužel odkloníme, jelikož maličký Onyx Mini rozhodně nehraje stejně dobře, jako velký Onyx Studio 3. Na tom ovšem není nic špatného, vezmeme-li v potaz velikost a výbavy obou modelů. Na svou velikost hraje Onyx Mini velmi slušně. Celkové zvukové podání je poněkud plošší a dva 45mm měniče ze sebe nedostanou takovou mohutnost, ale vzhledem k zaměření tohoto konkrétního modelu je to naprosto v pořádku. Pro ozvučení PC má Onyx Mini výkonu dostatek, pokud si spárujete dva modely k sobě, výsledek bude ideální. Reproduktor s přehledem zvládá ozvučení běžného pokoje a s narůstající hlasitosti se zvuk nijak nedegeneruje. Při maximální hlasitosti začíná být dominantní středové pásmo, ale v tomto režimu reproduktor pravděpodobně nikdo používat nebude.

Závěr

Jestli byl Onyx Studio 3 ideálním společníkem do obývacího pokoje/na terasu, tak je Onyx Mini ideálním doplňkem vašeho pracovního stolku, pracovny nebo jakéhokoliv pokoje. Perfektní design je podtržený dobrým zvukovým podáním a dovedu si představit dvojici reproduktorů po boku nějakého pěkného designového monitoru. Nebo jako dedikovaný reproduktor pro váš mobilní telefon. Využití v praxi bude opravdu mnoho, vzhledem ke kompaktnější velikosti by neměl být s umístěním problém. Desetihodinová výdrž je také velmi slušná, takže i Onyx Mini si poradí se zvukovým podkresem nějaké decentnější párty. Nejzásadnější při rozhodování nakonec bude cena. Onyx Mini stojí pět tisíc korun, ovšem předminulý týden testovaný Onyx Studio 3 jen o tisícikorunu více. Je dvakrát tak velký a hraje opravdu velmi dobře. Pokud hledáte kompaktní Bluetooth reproduktor, Onyx Mini je velmi schopný. Pokud prostor neřešíte, Onyx Studio 3 je rozhodně lepší volbou, která za tu tisícovku navíc rozhodně stojí. stojí nově podle aktualizované cenové nabídky Harman/Kardon 3 999Kč/149€. Za tuto cenu se tak jedná o podstatně konkurenceschopnější produkt, než za cenu se kterou bylo operováno v době psaní recenze. Změna v cenách by se měla projevit v nejbližších dnech (informace od distributora), doporučujeme tedy sledovat, pokud o Onyx Mini máte zájem.

Harman/Kardon Onyx Mini si můžete koupit zde: černý/bílý

Onyx-Mini-5 FB

Dnes nejčtenější

.