Zavřít reklamu

Aukce původních počítačů Apple I jsou vždy kratochvílí. V první řadě se jedná o legendární kus hardwaru, který je vyhledáván obrovským množstvím sběratelů. S dražbou jsou však spojené ještě další věcí, které k podobným akcím prostě patří. Kromě velmi vysoké částky, za kterou se tyto počítače obvykle draží, se část peněz většinou věnuje také na nějaké charitativní účely. V minulosti jsme o takovýchto akcích již několikrát psali. A právě další podobná aukce se blíží, tentokrát však na starém kontinentu.

Pro jednou se tak bude dražit v Evropě, konkrétně v Německu. Aukce se uskuteční v květnu a předmětem bude Apple I v originálním a téměř bezchybném stavu, společně s bohatým a originálním příslušenstvím. Podle pořadatelů aukce se jedná o nejvíce zachovaný Apple I, který se kdy objevil na trhu. Pochází přímo od prvního majitele z USA.

Nejvyšší nabídka svému majiteli zajistí kromě počítače také veškerou původní dokumentaci, originální manuál, diagramy plošných spojů a zápisky o rozhovorech mezi majitelem a Stevem Wozniakem. V registru Apple produktů má tento Apple I registrační číslo 14. Očekává se, že se počítač ve finále vydraží za částku v rozmezí 190-320 tisíci amerických dolarů. Původní cena z roku 1976 byla „jen“ 666 dolarů. Největší mánie okolo původních počítačů Applu již opadla, před několika lety se zachovalé kusy prodávaly za bezmála milion dolarů.

Apple-I-Auction-Team-Breker-780x412

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.