Zavřít reklamu

Není tajemstvím, že internetový prohlížeč Google Chrome spotřebovává mnohem více energie než například Safari od Applu. MacBooky kvůli tomu vydrží i o několik hodin méně. Proč tomu tak je? Důvod je jednoduchý – Google Chrome neumí pozastavit flashové prvky, z tohoto důvodu spotřebovává více energie.

Už v minulosti jsme psali o jednom testu, který byl proveden na novém 12″ Retina MacBooku, kdy se jasně ukázalo, že pokud chcete prodloužit jeho výdrž na jedno nabití, nesmíte používat Google Chrome. Experti z The Batterybox podrobili trojici nejznámějších webových prohlížečů (Safari, Google Chrome a Firefox) testům ohledně spotřeby baterie MacBooku a téměř ve všech zvítěžil vždy prohlížeč Safari od Applu. Tomu by ale měl být konec.

Google učinil kroky a vydal aktualizaci, díky které dokáže prohlížeč více efektivněji využívat procesor, a tím ho i méně zatěžovat. Podle prvních zpráv spotřebovává Google Chrome o 25% méně energie než v předchozí verzi. Chrome je možná nejlepší webový prohlížeč na desktopové počítače – mnoho uživatelů spoléhá na synchronizaci všech služeb Google, ale jeho největším trnem v patě byla již zmiňovaná spotřeba energie.

Google přešel na podobný systém, který využívají i konkurenční prohlížeče – nově pozastavuje ostatní otevřené karty na pozadí. Pozastavování se však netýká karet kde zrovna hraje zvuková stopáž či karet, ve kterých jste real-time propojeni se serverem. „Zjistili jsme, že nový mechanismus pozastavování karet ušetří až 25% energie,“ sdělil Google ve své zprávě. Google Chrome ve verzi 57 si můžete stáhnout už nyní přes webové stránky Googlu.

chromemacbook fb

*Zdroj: Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.