Zavřít reklamu

Článek z PCexpress: „Nenechám si opravit telefon, protože je to drahé. Nemám na to čas a i tak to už nikdy nebude pořádně fungovat.“ Toto jsou nejčastější výmluvy, kvůli kterým nemá stále více lidí plně funkční telefon. Většina těchto důvodů se však nezakládá na pravdě. Proto jsme se rozhodli sepsat a vyvrátit nejčastější mýty o opravě mobilů.

Mýtus č.1: Opravou v neautorizovaném servisu přijdete o záruku

Většina záruk a garancí ze strany výrobce se při koupi nového mobilního telefonu vztahuje pouze na výrobní problémy a vady. Nezahrnují rozbitý displej, poškozené porty nebo polití telefonu. Ani jednu z těchto poruch vám určitě v rámci záruky neopraví. Telefon si tak budete muset opravit na vlastní náklady ať už v autorizovaném nebo neautorizovaném servisu.

Není pravdou, že opravou v neautorizovaném servisu automaticky přijdete o záruku. Podmínkou zachování záruky je, že porouchaný díl musí být nahrazen originálním dílem. Co u většiny značek není žádným problémem.

Mýtus č.2: Telefon dobře opraví pouze v autorizovaném servisu

Pravda je taková, že postup oprav je stejný bez ohledu na to, zda jdete do autorizovaného nebo neautorizovaného servisu. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Mnohdy jen v ceně. Neautorizovaný servis vám může nabídnout náhradní díl od jiného, levnějšího výrobce. Takové díly jsou v mnoha případech stejně kvalitní jako originální, jen jsou dostupné za výrazně nižší cenu, což je výhodné zejména u starších telefonů a telefonů po záruční době. Neznamená to však, že neautorizovaný servis vám do telefonu automaticky vloží neoriginální díl. Ptejte se, nechte si poradit od odborníka a společně navrhněte pro vás to nejlepší řešení.

Mýtus č.3: V servisu se do telefonu nabourávají a zneužijí soukromá data

Skuteční profesionálové respektují vaše soukromí a chrání vaše osobní údaje. Takže pokud nesvěříte telefon do rukou pofidérní firmě bez referencí, zneužití se bát nemusíte. Mnohem větší riziko podstupujete, pokud se v kavárně připojíte k nezabezpečené síti.

Mýtus č.4: Poškozený smartphone už nikdy nebude jako nový

Možná si to myslíte, ale není to tak. Současné mobilní telefony mají téměř každou část vyměnitelnou, a pokud se poškozený díl vymění za nový, bude jako nový fungovat.

Mýtus č.5: Oprava telefonu trvá týdny

Rovněž velmi častý mýtus. Většina běžných poškození lze opravit na počkání nebo v průběhu několika hodin. V moderních servisech, jako například PCexpres (SK) nebo Expres opravy (CZ), telefon odevzdáte, vyřešíte si nákupy nebo jiné povinnosti, a když skončíte, opravený telefon si vyzvednete.

Mýtus č.6: Oprava telefonu je příliš drahá

Tento mýtus pochází pravděpodobně ještě z dob, kdy byly telefony spíše projevem luxusu než jako každodenní samozřejmost. Ale v dnešní době, kdy se slabší telefony prodávají v podstatě za pakatel, nemůže být cena za opravu stejně vysoká jako nové zařízení. Samozřejmě netvrdíme, že neexistují i finančně trošku náročnější opravy, ale to závisí na míře poškození a na samotné značce telefonu. Stále se však jedná o zlomkovou cenu nového telefonu.

Mýtus č.7: Prasklý displej je pouze chybička krásy

Rozhodně to tak není. I když se vám zdá, že telefon má rozbité jen vrchní sklo displeje a jinak je plně funkční, dlouhodobě poškozený displej vám může opravu telefonu výrazně prodražit. Poškozený displej totiž může vést k dalším problémům, jako například k poruše podsvícení, tvorbě tmavých skvrn, nereagující dotykové ploše a podobně. Rovněž se kvůli poškozenému displeji výrazně sníží odolnost telefonu vůči vodě a vlhkosti.

Broken Glass iPhone FB

Mýtus č.8: Telefon poškozen vodou není možné opravit

Ano, i ne. Záleží to na míře poškození. Pokud váš telefon „plaval“ týden v řece, tak ho už asi nikdo nezachrání. Ale běžné polití nebo krátkodobější ponoření, nemusí být problém. Třeba jen zachovat chladnou hlavu (jak postupovat jsme popsali v článku Jak zachránit utopený smartphone

Mýtus č.9: Rýže utopený telefon zachrání

Ne, rýže nepomůže. Tento mýtu jsme již vyvrátili v článku Zachrání rýže namočený mobil? Fakt nebo fikce?

iPhone SE repair FB

Dnes nejčtenější

.