Zavřít reklamu

Apple je nejen lídrem na celosvětovém trhu se smartphony, ale kraluje i mezi osobními asistenty. Siri podporuje celkem 24 jazyků a domluví se jimi v 36 zemích, což je v porovnání s Asisstant Google s podporou 4 jazyků a Amazon Alexa s podporou 2 jazyků úctyhodné. S aktualizací iOS 10.3 přichází ještě další jazyk, respektive dialekt, a to Shanghainese. Cupertinská společnost v rozhovoru pro Reuters dokonce vysvětlila, jak se Siri učí nové jazyky.

V čele týmu pracujícího na osobní asistentce Siri stojí od roku 2013 Alex Acero. Pod jeho vedením tým zlepšuje a vyvíjí funkce osobní asistentky, jejíž backend (část starající se o rozpoznávání hlasu a převodu řeči na text) původně poskytovala společnost Nuance Communications. Apple se však před několika lety rozhodl, že Nuance nahradí vlastním řešením, které je rychlejší a přesnější.

Celý proces učení začíná tím, že lidé s různými dialekty a přízvuky předčítají určité odstavce a seznamy slov. Záznamy se potom ručně přepisují, aby byly mluvené fráze jasně určeny přesným textem. Zachycují se i zvuky v hlasech, podle nichž se osobní asistentka učí předpovídat slovní spojení. Dále se spustí režim diktování, v jehož rámci je Siri schopná porozumět mluvenému slovu a přepsat ho do textové podoby. V tomto okamžiku se zachycují i okolní zvuky, jako šum, kašel či pauzy, čímž se dále vylepšuje rozpoznávání. Opět se ručně přepisují slova vyslovená nevýrazně či nesrozumitelně, tím pádem je chybovost rozpoznávání řeči snížena na polovinu. Tento postup se opakuje několikrát dokola.

Jazyk se potom uvolní zároveň s aktualizací softwaru, podobně jako je tomu u Shanghainese. Tento dialekt bude součástí iOS 10.3 a macOS 10.12.4.

Siri má přednastavené odpovědi na nejčastější otázky, například když ji požádáte o vtip. Pokud ale chcete najít restauraci v okolí, potom odpovědi na otázky tohoto typu jsou zpracovávané dynamicky.

siri

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.