Zavřít reklamu

V posledních týdnech jsme vás informovali o iniciativě, která se rodí v USA. V několika státech se totiž chce prosadit zákon o tzv. „right to repair„, tedy o právu na opravu zakoupených zařízení. V podstatě se jedná o to, aby bylo možné opravovat elektroniku i mimo autorizované obchody a servisní centra. V případě Apple produktů se tak jedná o dost zásadní věc, jelikož autorizované servisy rozhodně nejsou na každém roku. A doposud se se zásahem neautorizovaného servisu pojila také ztráta záruky na zařízení. To chce iniciativa změnit, Apple to však jen tak nenechá a chystá se proti tomuto návrhu bojovat.

Podle serveru BuzzFeed Apple vyslal do Nebrasky (tedy do jednoho ze států, kde se tento návrh diskutuje) svého zástupce, jehož cílem bude lobbing proti tomuto návrhu. Senátorka za Nebrasku již potvrdila, že jí zástupce Applu kontaktoval a snažil se jí přesvědčit o negativech, které by tento zákon mohl přinést. Především se snažil senátorku zastrašovat tím, že pokud by se podobný zákon přijal, že státu by se tak stalo centrum pro „zlé živly“, myšleno různými hackerskými skupinami apod.

Apple se tohoto zákona bojí a bude proti němu bojovat až do konce. Důvodů proto je hned několik. V první řadě by společnost přišla o kontrolu nad servisní sítí a co více, v jejich zařízeních by se mohl „šťourat“ v podstatě kdokoliv. Není to však jen Apple, kdo je tímto zákonem znepokojený. Nelíbí se například ani společnostem jako Samsung, John Deere a dalším. Zatím to vypadá, že se Applu daří, jelikož by se zákon v tomto roce podepsat neměl. Jak to bude dál se ovšem uvidí.

iphone-7-plus-rozebrani-battery-fb

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.