Zavřít reklamu

Stalo se vám někdy, že jste potřebovali najít konkrétní obrázek, věděli jste jeho název, ale neměli jste nejmenší tušení, kam jste ho uložili? Spotlight v macOS má zabudovanou funkci rozšířeného hledání, které umožňuje vyhledávat mezi konkrétními formáty a typy souborů. Díky tomu tak můžete například vyhledat všechny obrázky ve formátu JPEG, které v názvu obsahují slovo iPhone. Funkce se však nevztahuje jen na obrázky. Díky této vychytávce můžete vyhledávat i zvukové, textové a další soubory.

Finální zápis pro tento způsob je velmi jednoduchý a není těžký na zapamatování. Jako první je však potřeba otevřít samotný Spotlight, což učiníte například klávesovou zkratkou Command + Mezerník. Pro vyhledání obrázků iPhonu ve formátu JPEG už stačí do vyhledávače napsat jen příkaz ve tvaru „kind:jpeg iphone„.

Obecně pak příkaz vypadá takto: „kind:formát_souboru název_souboru„. Jako formát souboru lze použít například pdf, doc, txt, psd, mp3, aac a další formáty, na které si vzpomenete. Dobrou zprávou také je, že tento způsob vyhledávání funguje na jakékoliv verzi macOS, která podporuje Spotlight.

Spotlight macOS FB

Dnes nejčtenější

.