Zavřít reklamu

Minulý měsíc společnost Apple oznámila, že se oficiálně končí s produkcí samostatných monitorů a nechává ji nadále na smluvních partnerech, jako je společnost LG. Nejnovější zpráva agentury Bloomberg nyní potvrdila dohady o tom, že Apple nejspíš skončí i s výrobou a prodejem routerů AirPort.

Apple svůj sortiment routerů stále ještě prodává, ale podle zdrojů, blízkých společnosti, přeřadila pracovníky, odpovědné za jejich vývoj, k jiným projektům, mezi něž patří například Apple TV.

Není to rozhodně poprvé, co o ukončení výroby a prodeje routerů od Applu slyšíme. K jejich aktualizaci již několik let nedochází. AirPort Extreme byl jedním z prvních routerů s technologií 802.11ac a přenosovou rychlostí až 1,3 Gbps. Spolu s Time Capsule se ale od roku 2013 nedočkal žádné pozornosti cupertinských designérů a jeho cena je stále na stejné výši. Podobně je na tom AirPort Express s přenosovou rychlostí 300 Mbps, který nebyl aktualizován od roku 2012. Řada AirPort tak historicky začala zaostávat za společnostmi, jako je D-Link, Netgear či Belkin, které velice rychle přijaly nové standardy.

Routery od Applu byly vždy vnímány jako lehce předražené. Byly ale navrženy tak, aby lépe pracovaly s Apple zařízeními, a to díky nastavení v daných přístrojích. Pro Apple se krátce po svém vydání staly produkty řady AirPort zdrojem jistého příjmu. Nyní jsou však přesunuty do kategorie „Ostatní“, takže se o nich finanční zprávy podrobně nezmiňují. Příjmy z této kategorie činily ve fiskálním roce 2016 11,1 miliardy dolarů, což tvoří zhruba 5% celkových prodejů.

Podle agentury Bloomberg by zmíněný krok mohl uvolnit místo na přeplněném trhu s routery a uvolnit zdroje Applu k soustředění vývoje v jiných oblastech.

AirPort Express MBP

Zdroj: PCR-online

Dnes nejčtenější

.