Zavřít reklamu

V dnešní době je velmi snadné stát se obětí nějakého hackerského útoku. Ať už jde o viry v počítači, nebo o útoky cílené na mobilní zařízení. Naštěstí máme k dispozici mnoho způsobů, jak takovýmto potenciálním útokům zabránit. Kromě používání mozku, vyhýbáním se podezřelým webům a neinstalováním pochybných programů/aplikací máme k dispozici také takzvané VPNky, tedy virtuální privátní sítě pro bezstarostné brouzdání na webu. A právě na jednu VPNku se dnes podíváme, konkrétně se jedná o SecureLine VPN, za kterou stojí světoznámá společnost Avast Software, a která je dostupná jak pro iOS, tak pro macOS.

K čemu VPN?

Odpověď na tuto otázku je vlastně velmi jednoduchá. Pokud se budete k internetu připojovat přes zabezpečenou VPN síť, bude velmi obtížné zpětně dohledat vaši aktivitu na webu. Pokud vám tedy jde o vaše soukromí a nechcete na internetu vystavovat váš osobní prohlížecí profil (navštívené stránky, přístupová místa, stažené soubory apod.), připojení přes VPN je řešením. Nemluvě o případech, kdy se k internetu připojujete přes nezabezpečené WiFi hotspoty.  VPN vám také může pomoci s překonáním územního blokování obsahu. Chcete se podívat například na živé vysílání BBC, které z ČR není k dispozici? Stačí se napojit na anglickou síť.

Platební model

Aplikace je k dispozici zdarma skrze App Store a podporuje češtinu a slovenštinu. Noví uživatelé mají k dispozici nejdříve zkušební verzi, následně se za používání platí. Platební model nabízí dvě řešení. Prvním je sedmidenní free trial, po jehož vypršení uživatel platí 3 eura měsíčně. Druhou možností je roční předplatné za 20 eur, ke kterému uživatel dostane trial na 30 dní. Druhý model je finančně podstatně výhodnější, proto jej pro dlouhodobé užívání doporučujeme, jelikož vám ročně ušetří 45% oproti měsíčním poplatkům (20€ proti 36€). Po výběru předplatného můžete začít aplikaci používat. Pojďme se tedy podívat na to, jaká je SecureLine VPN v praxi.

Základní nastavení a používání

První co musíte v této situaci udělat je, vybrat si skrze jaké lokace se chcete vlastně připojovat. V rozklikávacím menu máte k dispozici několik desítek lokací, rozřazených podle jednotlivých regionů (severní a jižní Amerika, Evropa, Blízký východ, Asie apod.). Máte také možnost volby „optimální lokace“. Po tomto výběru vás aplikace vyzve k tomu, abyste si nainstalovali potřebný VPN profil. To si vyžádá systémovou autorizaci přes Touch ID/Apple ID. Pokud vše proběhne v pořádku, telefon přijme nově vytvořenou VPNku a automaticky vás k ní připojí. Od této chvíle ji můžete využívat tak, jak uznáte za vhodné. Změna na jiný region trvá jen pár sekund, takže pokud budete potřebovat připojení například přes Čínu, vše je otázka jen několika stisknutí. Stejně tak jako odpojení od VPN – stačí kliknout na „odpojit“ a je hotovo. Žádné zdlouhavé načítání, žádné složité potvrzování.

Uživatelské rozhraní a závěr

Co se týče uživatelského rozhraní a náročnosti na používání, zde není autorům co vytknout. Aplikace se ovládá velmi snadno – vše je velmi jednoduché, intuitivní a nemusíte se tak bát žádného složitého nastavení či vypisování technických specifikací a jiných typů dat. Aplikace je přehledná a vše co potřebujete je hned k dispozici přesně tam, kde by to mělo být. Pokud tedy nějakou VPNku potřebujete, SecureLine VPN od Avastu je velmi příjemnou a šikovnou alternativou. Sami si můžete vyzkoušet buď sedmidenní, nebo třicetidenní trial zdarma a podle toho se rozhodnout, zda-li vám za to právě tahle aplikace stojí.

Banner_Avast_SecureLine

Dnes nejčtenější

.