Zavřít reklamu

Po dlouhé době se nám do redakce opět dostala nějaká ta sluchátka a my si tak pro vás můžeme, na následujících několik týdnů, připravit mnoho zajímavých testů. Momentálně tu máme mnoho zajímavých produktů z několika rozličných kategorií. Kolečko recenzí začneme se sluchátky JBL E55BT. Z počátku nenápadná Bluetooth sluchátka ve finále opravdu překvapila. Na našem trhu se dají pořídit v cenové hladině kolem tří a půl tisíce korun. Pojďme se tedy podívat na to, jaká jsou.

S řadou E od JBL jsme tu již jednou čest měli, konkrétněji loni v listopadu, kdy nám prošel rukama model E35BT, který nás zaujal především velmi příznivou cenou, která skvěle pasovala na zvolenou cílovou skupinu. Dnes se ovšem přesuneme o dva produktové úrovně výše ke sluchátkům JBL E55BT. Jak již název napovídá, jedná se o Bluetooth sluchátka, která pohání dva 50mm drivery. Podle oficiálních dokumentů JBL sluchátka nabízí skvělý a typický „JBL signature sound“, ergonomický design a ovládání, 20 hodinovou výdrž baterie, rychlé nabíjení, podporu více připojených zařízení najednou, možnost klasického kabelového režimu s multifunkčním ovladačem a v neposlední řadě také vestavěný mikrofon pro hovory. Pojďme se na ně tedy podívat zblízka.

Specifikace
Začněme tak jako vždy, tedy specifikacemi hardwaru uvnitř. Jak již padlo v předchozím odstavci, o hudební produkci se starají dva 50mm drivery, které nabídnou frekvenční rozsah 20Hz – 20kHz, impedanci 32 Ohmů a citlivost 96 dB/mW. O 20 hodinovou výdrž se stará integrovaná baterie o kapacitě 610mAh a bezdrátový přenos využívá konektivitu Bluetooth 4. generace. Hmotnost sluchátek je příjemných 231 gramů. JBL E55BT jsou k dispozici ve čtyřech barevných variantách, a to v černé, červené, bílé a modré.

Balení
Specifikace máme za sebou, pojďme se nyní podívat na balení, ve kterém vám sluchátka přijdou. Na krabici najdete všechny důležité informace o tom, co sluchátka umí a částečně také výše popsané specifikace. Samotné balení je velmi solidně provedené a k nějakému poškození při přepravě by nemělo dojít. Po otevření na vás čeká hlavní prostor, ve kterém se nachází samotná sluchátka a pod ním pak malá černá přihrádka, ve které najdete veškeré příslušenství. Společně se sluchátky se v balení nachází micro-USB kabel na nabíjení, pletený 3,5mm kabel s ovladačem pro používání v klasickém kabelovém režimu, návod a další dokumentace.

Zpracování
Co se samotného zpracování sluchátek týče, zde je vše v naprostém pořádku. První co mě překvapilo byl materiál, který je na sluchátkách použitý. Teď nemyslím plasty, které jsou mimo jiné v pořádku (a nikde nevržou, vše je slícované tak jak má být), ale spíše textilní polstrování hlavového mostu. Počáteční nedůvěra vůči tomuto materiálu však velmi rychle ustoupila a ve finále jsem s ním byl spokojený. Jedná se o příjemnou změnu po všudepřítomných koženkách a jiných PU napodobeninách. Jedinou nevýhodou oproti kůži (nebo kožence), může být horší čištění. Vnitřní rám hlavového mostu je pak kovový a na každé straně umožňuje korekce po sedmi krocích. Velikost sluchátek si tak může přizpůsobit každý. Pomalu se dostáváme k samotným náušníkům, které jsou velmi dobře zpracované. Jsou dostatečně velké a uši do nich zapadnou bez sebemenšího problému (over the ear konstrukce). Polstrování náušníků je pak z umělé kůže, tak akorát měkké a pohodlné. Sluchátka jsou uzavřené konstrukce a okolní zvuk dokáží odfiltrovat slušně. Stále v nich něco málo slyšíte a z reality vás tak zcela nevytrhnou, ono to je ovšem u takovýchto sluchátek většinou i lepší. Stále alespoň částečně víte, co se kolem vás děje.

Ovládací prvky
Ovládací prvky sluchátek jsou velmi jednoduché a dobře dostupné. Na pravém náušníku se nachází on/off slider, upravení hlasitosti, tlačítko pro ovládání multimédií/příjem hovorů, 3,5mm konektor, vestavěný mikrofon a tlačítko pro Bluetooth párování, které je skvěle odsazeno od těch ostatních. Na druhé straně pak najdeme micro-USB port pro nabíjení a nabíjecí LED diodu. Na kabelu se pak nachází klasický ovládací panel s mikrofonem, který je kompatibilní s naprostou většinou mobilních telefonů a tabletů.

Kvalita zvuku
Nejzvědavější jsem byl ovšem na to, jak sluchátka zní. V tomto ohledu mě překvapila asi nejvíce. Cenová hladina kolem tří a půl tisíce korun je pro mě osobně jakýmsi sweetspotem v oblasti Bluetooth sluchátek. Existují levnější varianty, na kterých je ovšem nižší cena znát, stejně tak jako existují dražší (a podstatně dražší), které se následně liší především technickým zpracováním a použitými materiály. Jakmile se ovšem jedná o Bluetooth sluchátka, kvalita samotné hudební produkce se již exponenciálně nezvedá s tím, jak se zvedá cena. Nedá se tedy říci, že sluchátka za 7 tisíc hrají dvakrát lépe. JBL E55BT hrají velmi dobře. Zvuk je překvapivě čistý, ačkoliv stále inklinuje k basovějšímu projevu. Stoprocentní studiovou neutralitu tak hledejte někde jinde. Basy jsou ovšem poměrně silné, nikoliv však natolik, aby negativně ovlivňovaly celkový zvukový přednes. Výšky jsou skvěle čitelné, jen středové pásmo je poněkud utopenější. Jediným negativem z poslechové stránky je pro mě pouze to, že sluchátka nedokáží dokonale vtáhnout do děje. Za to ovšem částečně může jejich uzavřená konstrukce.

Ergonomie
Ergonomie sluchátek je velmi dobrá. Prostor pro uši je uvnitř tak akorát a sluchátka tak skvěle drží na hlavě. Hlavový most poskytuje dostatečnou oporu a v kombinaci s pohodlnými náušníky jsem neměl problém poslouchat přes 5 hodin v kuse. Ovládací prvky jsou skvěle dostupné, párování je otázkou okamžiku a vestavěný mikrofon mi během tří zkušebních hovorů fungoval také bez problémů (jen jeho kvalita by mohla být o něco lepší, mikrofon na kabelu je mnohem lepší). Po skončení poslechu se dají sluchátka složit do kompaktnější podoby, ve které se snáze přenáší například v batohu. Náušníky nabízí širokou rotaci a sluchátka tak jdou snadno pokládat na stůl i v rozloženém stavu. Přiložený kabel je kvalitně provedený a díky opletení se vám jen tak nezamotá. Funkce dvou připojených zařízení funguje na jedničku. Díváte se na  počítači na YouTube video, někdo vám zavolá na telefon a skrze sluchátka můžete bez problému hovor převzít. Vysílání z PC se utlumí a vy tak můžete vesele telefonovat. Výdrž jsem neměřil na minuty, ale 20 hodin by mělo sedět. Vše ovšem závisí na mnoha faktorech, jako je například hlasitost. Dalším pozitivem je fakt, že k plnému nabití dojde za nějaké dvě hodiny.

Resumé
Pokud jste ve fázi hledání nových bezdrátových sluchátek a cílíte na kategorii kolem tří a půl tisíce korun, nemůžu vám JBL E55BT nedoporučit. Jedná se o velmi povedená sluchátka, která jsou kvalitně zpracovaná a nechybí jim nic ze standardních funkcí. Ve své cenové kategorii hrají skvěle a výdrž baterie je velmi slušná. Mezi čtyřmi barevnými variantami si musí vybrat snad každý. Stejně jako u všech sluchátek, i u těchto doporučuji zkušební poslech. Každý máme jiné uši, které mohou na různé zvukové podání reagovat jinak. Osobně mě ovšem pětapadesátky příjemně překvapily a myslím si, že rozhodně stojí za zvážení.

JBL E55BT si můžete zakoupit přímo zde nebo u autorizovaných prodejců.

E55-signature

Dnes nejčtenější

.