Zavřít reklamu

Chytré prvky do domácnosti už dnes nejsou zdaleka jen futuristickou záležitostí, ale čím dál rychleji se rozšiřujícím odvětvím. Se svou „troškou“ do mlýna přispěchal před pár lety i Apple v podobě HomeKitu, který se výrazně zasloužil o rozšíření pojmu chytrá domácnost a inteligentní zařízení tak na trhu jen přibývala. Prvním průkopníkem, který v současné době nabízí už desítky chytrých produktů, byla i firma Philips. Jejich žárovky, pásky, přepínače, lampy a další svítidla jsou v podstatě ta nejrozšířenější a nejoblíbenější, a proto jsme si ani my nemohli nechat ujít příležitost otestovat jeden z jejich nejzajímavějších produktů – Philips Hue Starter kit.

Jde o komplet tří chytrých žárovek a jednoho mostu, který se stará o řízení všech inteligentních prvků v domácnosti, tedy nejen těch od firmy Philips. Most je potřeba připojit k Wi-Fi routeru klasickou kroucenou dvojlinkou (konektorem RJ-45), která je součástí balení, a samozřejmě i do zásuvky. Tím jsme si vlastně shrnuli i obsah balení, kde už se kromě návodu nenachází nic jiného.

Philips Hue v barvách:

Most

Philips Hue Bridge je tedy vlastně mozek celé chytré domácnosti. Propojí se s ním skrze protokol ZigBee nejenom žárovky (chytrých prvků může být až 50), ale i samotný smartphone právě přes Wi-Fi router. Jakmile v telefonu zadáte příkaz, most jej zpracuje a předá spárovanému příslušenství, pro které je určený.

Samotné připojení mostu k Wi-Fi routeru a zašroubování žárovek do světel ale ještě není všechno. Aby iPhone vůbec věděl, že se nějaké chytré prvky v domácnosti nachází, je potřeba stáhnout oficiální aplikaci. Skrze tu přidáte most do zařízení, stáhnete potřebné aktualizace a přiřadíte žárovky jednotlivým místnostem (jen v aplikaci, pro lepší přehlednost a ovládání). Spárování mostu s iPhonem a rozdělení jednotlivých žárovek lze samozřejmě i přes aplikaci Domácnost od Applu, ale oficiální aplikace Philips Hue nabízí mnohem více a výrazně pokročilejší nastavení, takže její instalace a používání je v podstatě nutnost.

Instalace a aktualizace mostu:

Žárovky

Dost už jsme se ale věnovali mostu, pojďme si také představit samotné žárovky, které jsou přeci jen zajímavější. V případě našeho starter kitu se jedná o LED žárovky Philips Hue White and Color. Jak už samotný název napovídá, žárovkám můžete měnit barevný výstup, na výběr máte rovnou ze 16 milionů barev. Za zmínku také stojí, že disponují standardní paticí E27, tudíž je našroubujete v podstatě do každého běžného světla. Příkon je 10 W, teplota 6500 kelvinů a světelný tok 806 lumenů, což je slušná hodnota, protože chytré žárovky ve většině případů tolik svítit neumějí.

Co se designu týká, i zde žárovka překvapuje. Vůbec byste totiž do ní neřekli, že je chytrá. Philips Hue White and Color vypadá jako obyčejná žárovka a pokud tedy máte otevřené moderní světlo, nebude na sebe zbytečně poutat pozornost a za všech okolností tak bude vypadat dobře a hlavně nenápadně, což se o předchozích, mnou testovaných chytrých žárovkách od konkurenční společnosti, říct nedalo. Tělo žárovky je z velké části tvořeno bílým kovovým chladičem a zbytek doplňuje závit a mléčně bílé sklo.

Aplikace

Aplikaci Philips Hue už jsme na začátku trochu nakousli, a dokonce jsme si ukázali její párování s mostem, ale samozřejmě toho skrývá mnohem více. Lze si v ní vytvořit místnosti, do kterých si přidáváte jednotlivé žárovky. Ovládat je možné světla separátně nebo rovnou celou místnost naráz. Měnit můžete intenzitu osvětlení i barvu. Využít ale můžete i scény, což není nic jiného, než uložená intenzita a barva pro jednotlivé žárovky. Několik dobře nastavených scén se už v aplikaci nachází, ale vytvořit si můžete i své vlastní. Osobně jsem scény využíval často (i když jen některé), protože jimi lze například rychle a snadno večer ztlumit všechna světla naráz nebo si přizpůsobit atmosféru v místnosti podle aktuální nálady případně činnosti (čtení, sledování filmu atd.).

Ještě zajímavější než scény jsou rutiny. Scény je možné využívat i v aplikací Domácnost od Applu, ale rutiny jsou přesně ten důvod, proč se vyplatí používat i oficiální aplikaci Philips Hue. V této sekci si totiž můžete například nastavit, co se má stát, když přijdete nebo odejdete z domu. Buďto po připojení/odpojení k/od Wi-Fi nebo na základě polohy aplikace pozná, jestli jste přišli nebo odešli z domova a na základě toho se při příchodu zapnou (všechna nebo jen vybraná) světla nebo při odchodu se zase všechna vypnou. V rutinách si můžete i nastavit, aby vás světla ráno pozvolna probudila (postupně se zvyšuje jejich intenzita svícení) nebo naopak, aby večer postupně ubírala na intenzitě až v určitou hodinou úplně zhasla.

Druhým hlavním důvodem, proč využívat oficiální aplikaci, je možnost ovládat svá světla v domácnosti i v době, kdy doma vůbec nejste. Pokud se totiž přihlásíte se svým My Hue účtem, můžete využít podporu systému IFTTT, což znamená, že veškeré požadavky se zpracovávají na serveru mimo váš domov. Rozsvítit světla tak můžete třeba už v momentě, kdy jste teprve na cestě domů a ještě vůbec nejste připojeni ke své domácí síti. Stejně tak, když si například uvědomíte, že jste zapomněli při odchodu zhasnout, můžete tak učinit dodatečně a nemusíte se zbytečně domů vracet.

Co se mi líbilo a co naopak ne

Nevýhody

Ačkoli jsou chytré domácí systémy v dnešní době dotaženy již téměř k dokonalosti, i tak během jejich používání narazíte na pár problémů. U Philips Hue jsem na první narazil, když jsem nebyl na domácí Wi-Fi. V tomto případě ale není na vině ani tak Philips jako přímo systém IFTTT. Ten totiž většinou reaguje s výrazným zpožděním a někdy se dokonce rozhodne, že neprovede požadovaný úkon vůbec. Občas si tak myslíte, že jste světlo zhasli, protože aplikace vám signalizuje vypnuté světlo, ale ve skutečnosti IFTTT příkaz neprovede a světlo svítí dál.

A na poslední, ale asi největší problém, jsem narazil při snaze, vypínat nebo zapínat chytré žárovky obyčejným vypínačem. Občas se vám stane, že prostě nemáte po ruce mobil a chcete zhasnout nebo rozsvítit. Se zhasnutím problém není, jen poté samozřejmě opět musíte světlo vypínačem rozsvítit, abyste jej mohli přes aplikaci ovládat. Pokud jste ale světlo zhasli přes aplikaci a chcete si rozsvítit obyčejně přes vypínač, je nejdříve potřeba přepnout vypínač do polohy vypnuto a poté opět do polohy zapnuto. Jenže jakmile tak učiníte, světlo se sice rozsvítit, ale už se nenastaví naposledy použitá intenzita ani barva, ale svítí oranžově. To mi popravdě docela vadilo, jelikož jsem si světla pravidelně nastavoval na bílou barvu a po zapnutí obyčejným vypínačem jsem tak byl nucen vzít do ruky iPhone a barvu si pokaždé nastavit znovu.

Výhody

Obrovskou výhodu naopak vidím v rozšířenosti a oblíbenosti systému od Philips. V App Store totiž naleznete spoustu zajímavých aplikací, ve kterých pravidelně získáváte nové scény, dostanete se k mnohem pokročilejšímu nastavení nebo si dokonce můžete světla synchronizovat s hudbou a udělat si tak doma vlastní diskotéku, případně si obohatit zážitek při sledování filmů. Pokud navíc vlastníte televizor od Philips s funkcí Ambilight, máte vše snazší a světla v místnosti budou doplňovat podsvícení od televize automaticky.

Další předností je pak spolehlivost systému. U chytrého příslušenství do domácnosti od jiné značky se mi pravidelně stávalo, že neodpovídalo, nebylo možné jej ovládat a bylo tak potřeba někdy i pár minut počkat. S Philips Hue se mi ale nikdy nic podobného nestalo. Světla jsou dostupná vždy a reagují okamžitě, alespoň při ovládání v oficiální aplikaci ano.

Poslední velkou výhodu vidím v možnosti ovládat světla přes Siri. Ta sice stále nepodporuje češtinu, ale pro ovládání chytrých žárovek vám stačí základní znalost angličtiny a pár příkazů, které se rychle naučí skutečně každý. Ovládání hlasem je v mnoha situacích rychlejší, pohodlnější a mnohdy i přesnější (hlavně při nastavování barev).

Resumé

Philips Hue Starter kit sice není úplně nejlevnější, ale pokud to s chytrou domácnosti myslíte alespoň trochu vážně a chcete, aby vaše první příslušenství bylo skutečně spolehlivé (až na ovládání mimo domov), pak vám jej určitě doporučuji. Získáte tři kvalitní, designově povedené a úsporné žárovky a k tomu navíc most, ke kterému můžete připojit další chytré příslušenství, jenž si v budoucnu přikoupíte. Hlavní výhodu osobně vidím v rozšířenosti systému a podpoře od vývojářů třetích stran, díky čemuž si tak se žárovkami můžete skutečně vyhrát a nastavit si je přesně podle svých potřeb, což u ostatních výrobců tak běžné není.

Philips Hue FB

Dnes nejčtenější

.