Zavřít reklamu

Že je Čína pro Apple velmi důležitá si uvědomuje asi každý. Nejvíce vědomi jsou si toho v samotném Applu a proto se v Číně snaží co to jde. Právě pro tamní trh jsou určeny speciální akce, o kterým se nám Evropanům (a ono ve finále i Američanům) může jenom zdát. Viz rozdávání nových Beats sluchátek zdarma. Ani tyto promo akce ovšem očividně nevedou k nějakému závratnému úspěchu. Podle posledních informací totiž Apple přišel o čtvrté místo největšího prodejce smartphonů v zemi. Na pátou příčku je vyšoupla domácí značka Xiaomi, která si ovšem také nevede nijak světoborně.

S novými daty za čtvrtý kvartál loňského roku přišla analytická společnost Canalys, která tak mohla dát dohromady finální data za celý loňský rok. Za toto období se v Číně prodalo 131,6 milionu smartphonů (tedy téměř třetina celosvětových prodejů) a nejvíce z nich se podařilo prodat společnosti Huawei. Ta se může chlubit 76,2 milionu prodaných zařízení a oproti loňskému roku si značně polepšila.

smartphone-market-china-2015-16

Na druhé místě se nachází značka Oppo, která oproti roku 2015 vystřelila raketovým způsobem a za loňský rok si připsala 73,2 milionu prodaných telefonů. Následuje další velký skokan Vivo s 63,2 milionu kusů a nově na čtvrtém místě Xiaomi s 51 miliony. Apple tak byl posunut až na páté místo, které drží s necelými 44 miliony prodaných kusů. Na grafu výše se můžete podívat, jak se prodeje této TOP 5 změnily oproti roku 2015. Apple se meziročně propadl o více než 18%.

Huawei si za poslední měsíce upevnila svou pozici na první místě a podle analytiků ji už jen tak něco neohrozí. Společnost si zajistila odbytiště pro své top modely a v tomto segmentu tak dominuje. O zbytek trhu v nižších cenových kategoriích se pak perou značky Oppo a Vivo. Xiaomi na tom příliš ideálně není a Apple se také značně propadá. Největší naděje se tak upínají k září a představení nových modelů, především iPhonu 8. To by mohl být ten potřebný impuls k tomu, aby se prodeje opět nastartovaly.

HONG KONG-US-COMPANY-APPLE-TECHNOLOGY

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.