Zavřít reklamu

Když Apple se svým iPhonem začínal, značka BlackBerry na tom byla velice slušně – minimálně v rodné krajině iPhonu, v USA. Jejich telefony byly populární mezi zaměstnanci velkých korporací, kvůli svým exkluzivním funkcím a zabezpečení jejich vlastního BlackBerry OS. I mezi běžnými uživateli si však telefony držely skvělou reputaci (zejména díky plnohodnotným klávesnicím). Největšího tržního podílu dosáhla společnost BlackBerry v průběhu roku 2009, kdy se vyšplhala na 20%. Od té doby to s nimi jde ovšem dost z kopce a poslední hřebíček do rakve nastal v posledním kvartále loňského roku. BlackBerry v něm získala 0% podíl mezi mobilními operačními systémy.

Společnost samozřejmě nějaké mobilní telefony prodala, ale jejich počet je tak nízký, že nedosáhne ani na desetinu procenta. BlackBerry se za čtvrtý kvartál podařilo prodat pouhých 207 tisíc zařízení a to v celkovém součtu 431 milionů prodaných telefonů opravdu nic není. Meziročně si tak společnost pohoršila o 0,2%, což znamená o necelých 700 tisíc prodaných telefonů méně. Telefony BlackBerry jsou prostě mrtvé.

Z hlediska systémů si nejlépe vedl tradičně Android, který si polepšil na 81,7% trhu (z 80,7%). Telefony s operačním systémem iOS si polepšily o 0,2% a v současné době tak iOS zabírá 17,9% trhu. Na třetím místě je pak Windows, tedy operační systém, který má před sebou pravděpodobně stejný osud, jako prvně jmenované BlackBerry. Z 1,1% se Windows propadl na 0,3%.

gartner-q4-2016-smartphone-operating-systems
blackberry-L-6

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.