Zavřít reklamu

Tim Cook opravdu chce, aby lidé věděli, že se hluboce zajímá o AR – rozšířenou realitu (Augmented Reality). Mluví o ní při každé možné příležitosti a dává najevo, že se o AR opravdu zajímá, stejně jako tomu bylo například před vydáním Apple Watch, kdy si neustále otíral zápěstí. Je tedy možné, že pro nás Apple něco chystá?

Během cestách po Evropě poskytl Cook rozhovor deníku “The Independent“, ve kterém zmínil, že rozšířená realita je stejně revoluční nápad, jako byl smartphone a opravdu věří v její potenciál. Dokonce v rozhovoru řekl, že má rozšířená realita stejný rozsah jako měl a stále mají právě smarphony.

„Jsem z rozšířené reality nadšený, protože na rozdíl od virtuální reality, která uzavírá okolní svět, AR umožňuje využít současný svět a obohatit jej a tím i vylepšit. Většina lidí se nechce zcela odpojit od okolního světa a vlastně ani nemůže, protože by jim to nedělalo po nějaké době dobře. S AR je to jiné, nemusíte být do něčeho zabraní, ale naopak něco bude součástí vašeho světa, vaší konverzace atd.“ 

Cook rozšířenou realitu, tedy AR porovnal také s VR, tedy virtuální realitou. Dle úryvku z rozhovoru je zřejmé, že Cook tak nadšený z virtuální reality, jako z té rozšířené, vůbec není. Zmínil totiž, že virtuální realita nás odděluje od běžného života, zatímco rozšířená nás nechává být součástí tohoto světa a dává nám nové možnosti. Je tedy dost možné, že Apple buďto vymýšlí novou kategorii produktů s rozšířenou realitou nebo se snaží udělat platformu pro rozšířenou realitu právě z iPhonu ve více směrech, než tomu je doposud.

Zde si můžete přečíst další úryvek z rozhovoru, právě zde Cook porovnává exluzivní technologie AR k smartphonům.

„Považuji AR za revoluční myšlenku, jako je smartphone. Smartphone je pro každého. Nemyslím si, že iPhone je jen pro určité země neb trhy, ale je skutečně pro všechny. A myslím si, že rozšířená realita je taky tak velká, je obrovská. Jsem nadšený z věcí, které by nám mohly zlepšit mnoho životů a zároveň být zábavné. Vnímám rozšířenou realitu stejně jako vnímám křemík v mém iPhonu, Sím o sobě to není produkt produkt, ovšem je základní technologií. Nicméně stále máme co objevovat, než bude technologie vhodná pro všechny. Myslím si, že AR může přinést spousty novinek, které pomohou lidem v jejich každodenním životě, v reálném životě, a proto jsem z ní tak nadšený.“

Mimo Cookův nový zvyk promování rozšířené reality se na internetu objevily spekulace, že Apple plánuje funkce rozšířené reality vložit také do fotoaparátu iPhonu. Další spekulace hovořily o brýlích nebo dokonce autě s prvky rozšířené reality, na kterých má Apple údajně pracovat. Je tedy zřejmé, že Apple na produktech spojených s rozšířenou realitou opravdu pracuje. Je to ale určitě spíše věc budoucnosti. Zatím můžeme jen spekulovat, co konktétně by Apple mohl představit. Přesto se zajisté máme na co těšit.

Tim Cook huge FB

Zdroj: 9To5Mac

Dnes nejčtenější

.