Zavřít reklamu

Když mažete historii webového prohlížeče Safari, jistě očekáváte, že všechny záznamy budou z vašich zařízení trvale odstraněny. Vypadá to ale, že funkce, která měla za úkol synchronizaci napříč zařízeními, způsobovala, že se historie prohlížení nepozorovaně ukládala na iCloudu, a to na poměrně dlouhou dobu – od několika měsíců až po více než jeden rok

Na fakt, že iCloud ukládá smazanou historii webového prohlížeče Safari, upozornila softwarová společnost Elcomsoft, která vyvíjí nástroje pro extrakci chráněných dat z iOS zařízení. CEO Elcomsoftu Vladimir Katalov vysvětlil v rozhovoru pro magazín Forbes, že jeho společnost dokázala vrátit až rok starou „smazanou“ historii prohlížeče.

Apple uchovával smazanou histroii v oddělené části iCloudu s názvem „tombstone“ (náhrobek). Elcomosoft v tiskové zprávě, oznamující aktualizaci softwaru Phone Breaker, vysvětlil, že data byla zřejmě ukládána v rámci funkce, která měla za úkol synchronizaci historie prohlížeče mezi nejrůznějšími zařízeními.

Problém byl v tom, že Apple uchovával synchronizovanou historii prohlížeče – včetně smazaných položek – mnohem déle, než jen pár měsíců. Podle výzkumníků ElcomSoftu šlo o lhůty delší, než jeden rok. Redaktoři magazínu Forbes se pokusili dostat se ke smazané historii za pomoci softwaru Phone Breaker a podařilo se jim vrátit skoro 7 tisíc záznamů, z nichž některé pocházely z listopadu roku 2015. Součástí záznamů byly názvy stránek, URL adresy, Google vyhledávání, data o návštěvnosti a datum a čas smazání položek.

Není jisté, proč Apple záznamy tak dlouho uchovával, o záměr prý ale nejspíš nejde. Krátce poté, co došlo ke zveřejnění těchto faktů, si v Elcomsoftu všimli, že dříve přístupné záznamy byly smazány. Z příslušné složky zmizely všechny záznamy, starší více než dva týdny.

„Informovali jsme média o této záležitosti a ta požádala společnost Apple o vyjádření. Pokud víme, tak Apple neodpověděl, ale začal s promazáváním starých záznamů o historii. Může se stát, že záznamy byly přesunuty na jiné servery, kam se nemůžeme dostat. Ať už je to, jak chce, majitelé většiny iCloudových účtů mají nyní přístup pouze k záznamům, které jsou staré maximálně dva týdny.“

Deleted Browser History
icloud-iphone-fb

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.