Zavřít reklamu

Vybavíte si nějaký domov ze sci-fi seriálu či filmu? Dálkové, hlasové ovládání snad na všechno, chytrá elektronika… Když se nad tím zamyslíme, začínají se tyto futuristické vize čím dál více blížit realitě. CEO Applu Tim Cook se rozhodl poodkrýt své soukromí veřejnosti a podělil se o to, jak mu bydlení zpříjemňuje hlasová asistentka Siri a HomeKit od Applu.

Netradiční a vzácný pohled do svého soukromí nabídl Tim Cook v rámci svého čtvrtečního finančního reportu. Dal tím světu mimo jiné jasně najevo, že Apple bere automatizaci domácností smrtelně vážně.

„Já osobně používám doplňky HomeKit spolu s aplikací Domácnost, takže iOS je plně integrován v mé domácí rutině,“ uvedl Cook v rozhovoru pro Wall Street Journal. „Když řeknu Siri ‚Dobré ráno‘, rozsvítí se mi doma světla a začne se mi vařit káva. Když jdu večer relaxovat do svého obývacího pokoje, s pomocí Siri upravím světla a zapnu krb. A při opouštění domova jednoduše klepnu na svůj iPhone, abych zhasl světla, upravím termostat a zamknu dveře. Když se večer při návratu blížím k domovu, dům se sám připraví na můj příchod.“

Kromě zodpovězení klasických otázek ohledně financí mají zprávy o ziscích Applu přinést i optimistickou zprávu o tom, co je pro Cupertino v současné chvíli důležité. Nějakou dobu to vypadalo, že události okolo HomeKitu utichly. Na keynotes Applu mu byla věnována jen malá pozornost a kompatibilní produkty přicházely na svět jen velmi pomalu. Kombinace těchto faktorů mohla budit zdání, že se v Cupertinu příliš velký důraz na automatizaci domácností neklade.

Cook ale nyní zdůraznil rostoucí počet kompatibilních doplňků, mezi něž patří i videokamery, detektory pohybu nebo senzory ke dveřím a oknům. Zmínil i bezpečnost:“Možná ještě důležitější ale je, že pokud jde o zabezpečení vašeho domova pomocí dveřních zámků, kompatibilních s HomeKitem, garážových vrat a poplašných systémů, prakticky nemáme konkurenci.“ Znamená to také, že Cupertino nevzdává svou bitvu o ovládnutí chytrých domácností. Konkurenční Alexa od společnosti Amazon si pomalu, ale jistě buduje svou pozici na trhu, vypadá to však, že je Cook připravený vyzvat Amazon do ringu.

„Jsme jedničkou v průmyslu díky tomu, že jsme jako první přinesli plnou integraci s automatizací domácností na významnou platformu, jakou je iOS 10,“ řekl Cook. „Se Siri a novou aplikací Domácnost v iOS 10 můžete jednoduše a bezpečně ovládat všechny prvky vaší domácnosti prostřednictvím iPhonu, iPadu nebo Apple Watch.“

Alexa má sice možná oproti Siri několik výhod, Apple však usilovně pracuje na jejím zlepšení – a také na tom, aby byla ještě „chytřejší“. Práce s novou aplikací Domácnost pro iOS 10 je jednoduchá, příjemná a intuitivní a přináší perfektní přehled o všech kompatibilních doplňcích v krásném rozhraní s rychlým a snadným ovládáním.

Podle Tima Cooka nikdo nemusí čekat na to, aby si užíval stejně chytrou a futuristickou domácnost, jakou má on sám. „Tato úroveň automatizace domácnosti byla ještě před pár lety naprosto nepředstavitelná,“ uvedl. „A nyní je zde s iOS a HomeKitem.“

Zdroj: CultOfMac

Dnes nejčtenější

.