Zavřít reklamu

Představte si, že byste někde ztratili svůj iPhone. Hned po zjištění této skutečnosti byste se jej vydali hledat na místo, kde si myslíte, že jste ho vytrousili. Tam byste ho však nenašli a tak byste aktivovali režim ztráty v aplikaci Find my iPhone a zbývalo by vám se jen modlit, aby vás případný nálezce kontaktoval a vaše zařízení vám vrátil. Takto se musí téměř jistě cítit každý, který svůj iPhone ztratí.

Kdybyste nějaký iPhone nalezli, správným zachováním by bylo se pokusit zjistit kontaktní údaje jeho majitele a zařízení mu vrátit. Jakými způsoby tedy lze kontakt zjistit? Je jich hned několik. Prvním z nich, který asi napadne každého, je jeho odevzdání na nejbližší policejní služebnu. Ze zkušeností však plyne, že takto odevzdaný iPhone se téměř nikdy ke svému majiteli už nevrátí. Další, pro poctivého nálezce asi nejlepší případ je ten, kdy nemá iPhone žádný zámek a může jej tedy prohledat a popřípadě zavolat například na čísla členů rodiny, které najde v kontaktech.

Co však dělat, když zařízení zámek má a vy nemáte šanci se do něj dostat?

Použijte k pomoci s nalezením majitele Siri

Ve většině případů mají i uzamčené telefony zpřístupněnou hlasovou asistentku Siri na zamykací obrazovce. Stačí tak stisknout domovské tlačítko, čímž se otevře prostření Siri, která začne poslouchat. Prvním možností je doufat, že má majitel správně vyplněné kontakty, díky čemuž byste se mohli dovolat například matce, otcovi, manželce, manželovi a dalším blízkým. Ty pak mohou majitele kontaktovat a sdělit vám vaše telefonní číslo.

Hlasová asistentka Siri má navíc šikovnou funkci, která umožní zobrazit veškeré kontaktní informace svého majitele. Stačí vyslovit frázi „Who does this iPhone belong to?“ a Siri vám vypíše všechny informace, které si majitel vyplnil do svého kontaktu. Na uzamknutém zařízení zobrazí jen jeho jméno, fotografii a jeho telefonní čísla.

Počkejte na příchozí hovor

Pokud nic z předchozích kroků není možné, můžete zkusit vyčkat na příchozí hovor. Téměř každý, komu se telefon kdy ztratil, na něj zkoušel minimálně jednou zavolat. Je tedy šance, že přijmete hovor od samotného majitele, kterému pak iPhone vrátíte.

Počkejte na aktivaci režimu ztráty

O aplikaci Find my iPhone/iPad/iPod touch už řeč padla. Ta má umožnit majitelům ztracených zařízení jej zablokovat, smazat nebo si zobrazit jejich polohu. Právě režim ztráty aktivuje polohové služby společně s mobilními daty, díky čemuž je možné zařízení vystopovat. Kromě toho navíc na zamykací obrazovce zobrazí vámi vytvořenou zprávu společně s telefonním číslem, na které má nálezce zavolat. Přesně na tuto zprávu s telefonním číslem čekáte.

Spolupráce s operátorem

Tento způsob spoléhá na ochotě mobilního operátora a jsou případy, kdy se poskytovatelé nechtěli s nálezcem bavit. Stále to však stojí za zkoušku. Můžete zkusit zavolat na infolinku mobilního operátora, kterou majitel využívá. Poskytovatele můžete zjistit v horní informační liště na displeji zařízení nebo vyjmutím SIM karty, na které bývá logo operátora. Na infolince pak vysvětlíte, že jste nalezli telefon a pokud bude operátor chtít spolupracovat, nadiktujete jim číslo, které je vytištěno na SIM kartě a kontakt na vás. S trochou štěstí pak operátor majitele kontaktuje a ten se vám ozve.

Zdravotní ID

Poslední způsob nejspíš nebude ve většině případů fungovat. Je totiž nutné, aby měl majitel nastaveno své Zdravotní ID a k němu navíc povolen přístup na uzamknutém zařízení. Za zkoušku však nic nedáte. Stačí přejít na obrazovku pro zadání kódu k odemknutí zařízení a v levém dolním rohu pod klávesnicí kliknout na tlačítko „Krizová situace“. Jestliže má majitel nastaveno své Zdravotní ID, bude se opět nacházet v levém dolním rohu tlačítko. Tentokrát však bude označeno hvězdičkou a nápisem „Zdravotní ID“. V něm pak může mít majitel nastaven krizový kontakt, na který můžete zavolat. Případně se zde alespoň může nacházet jeho jméno, pomocí kterého ho můžete kontaktovat například přes Facebook.

Find-My-iPhone-situation-681x409

Dnes nejčtenější

.