Zavřít reklamu

Apple se Samsungem soupeří už několik let a to nejen v rámci honby za co největším podílem na trhu, ale také v případě celkového počtu prodaných zařízení za daný kvartál. Tuto bitvu v posledních letech vždy vyhrával Samsung, ovšem jeho nadvláda skončila společně s rokem 2016. Vzhledem k úterním finančním výsledkům společnosti Apple byly analytické společnosti schopné dát dohromady data o počtu prodaných telefonů společností Apple. A podle těchto dat je jasně patrné, že za poslední kvartál loňského roku prodal Apple o zhruba 800 tisíc telefonů více, než jihokorejský konkurent. Má to ovšem háček. 

Podle společnosti Strategy Analytics, Apple ve 4. kvartále roku 2016 prodal 78,3 milionů iPhonů. Tato hodnota by měla být o zhruba 800 tisíc vyšší než ta, na kterou se dostal konkurenční Samsung. Finální prodejní čísla Samsungu jsou však výrazně ovlivněna tím, co se stalo s jejich vlajkovou lodí ve formě modelu Galaxy Note 7.

Jak všichni určitě víme, Note 7 se na trhu příliš dlouho neohřál, než musel být zcela stažen z prodeje kvůli explodujícím bateriím. Téměř okamžité zastavení prodejů tak způsobilo, že se najednou objevila díra v portfoliu společnosti a logicky se tak neprodalo tolik zařízení. Někteří uživatelé přešli na menší Galaxy S7/S7 Edge, velká spousta z nich ovšem přešla ke konkurenci – ať už k Applu, nebo k jiným výrobcům používající Android.

Snímek obrazovky 2017-02-01 v 23.15.43

Vyšší prodeje znamenají také nárůst tržního podílu. Apple se tak za Q4 2016 dostal se svými 78,3 milionu kusů na 17,8% trhu. Samsung získal 17,7% díky 77,5 milionu prodaných zařízení. Podle Tima Cooka by neměl být takovýto růst iPhonů konečný. Včera na konferenci s investory oznámil, že prostor pro další růst zcela jistě existuje a iPhony tak budou dále expandovat.

Samsung-Galaxy-Note-7-vs-Apple-iPhone-6s-Plus-FB

Dnes nejčtenější

.