Zavřít reklamu

Článek z PCexpres: Rozhodli jste se koupit si nový telefon a nevíte, co udělat s tím starým? Bez ohledu na to, zda je nebo není funkční, ho neodložte do šuplíku. Proč? Asi nejdůležitějším důvodem je, že za něj můžete rychle získat finanční hotovost, která se hodí například na nákup nového telefonu. A pokud si myslíte, že se vám ještě někdy může hodit, podívejte se na ostatní telefony odložené do věčného zapomnění a spočítejte, kolikrát jste je využili.

Způsoby, jakými se můžete zbavit starých mobilů, je několik. Pokud za ně nechcete peníze, můžete je darovat různým nadacím na dobročinné účely. Pokud se vám finanční výpomoc hodí, prodat je můžete prostřednictvím bazarů, výkupčích telefonů nebo známému.

Jak zvýšit jeho hodnotu?

Pokud prodáváte telefon jako funkční, měl by jím být na 100-procent. Nejenže tak zvýšíte jeho hodnotu, ale vyhnete se i pozdějším stížnostem a reklamacím. Pokud je váš telefon nefunkční a nechcete už do jeho opravy více investovat, prodat ho můžete na součástky.

Kromě funkčnosti je důležitý i jeho vizuální stav, který dokáže ve velké míře rozhodnout o konečné prodejní ceně. Proto, pokud chcete dostat za svůj telefon více, pečlivě ho vyčistěte zvenčí i zevnitř.

1) Zářivý displej a tělo bez škrábanců

Jako první si každý všimne otlučené rohy, škrábance na displeji a zadním krytu smartphonu. Proto, pokud si za něj chcete vyprosit více, měl by mít zářivý displej a nepoškrábané tělo.

Jak na to? V první řadě odstraňte mastnotu použitím jemné utěrky z mikrovláken a velmi malého množství speciálního čistícího prostředku určeného na čištění dotykových displejů. Nezapomínejte, že mobil nesmí přijít do styku s tekutinou. To platí nejen pro vodu a páru, ale i čisticí prostředky. Proto čisticí roztok nanášejte vždy na hadřík a ne přímo na displej.

Pokud se po vnějším vyčištění odhalí jemné škrábance, zvažte poslední investici do starého telefonu a vyměňte jeho kryt. Tato investice není vysoká, ale výrazně může zvýšit hodnotu prodávaného telefonu. Chcete-li se této investici při prodeji dalšího telefonu vyhnout, používejte ochranný obal na vašem novém telefonu od prvního dne.

2) Čisté musí být i porty

Porty na telefonech jsou obvykle zanesené prachem a nečistotami z rukou a obličeje. Na jejich vyčištění použijte dřevěné párátko na zuby, pomocí kterého prach zanesený v portech opatrně vyndáte. Pak vezměte kosmetické párátko do uší a vyčistěte jím okolí portů, z nichž jste vytáhli nashromážděný prach. Stejným způsobem můžete vyčistit všechny spáry ve vnější konstrukci telefonu.

iPhone 6s money

3) Okolí baterie a slot pro SIM a mikro SD kartu

Zájemce o váš použitý mobil si s největší pravděpodobností prohlédne telefon i zevnitř, pokud je možné ho rozebrat, což v případě iPhonů samozřejmě není. Proto pomůže, pokud po odstranění zadního obalu uvidí stejně čistý mobil jako zvenku.

Vyjměte baterii a jemnou suchou utěrkou z mikrovláken vyčistěte okolí baterie. Na prach zachycený v rozích prostoru pro baterku použijte dřevěné párátko nebo jemný čistý štětec. Dejte však pozor na křehký vnitřek mobilu a žádná jiná místa pod zadním krytem párátkem nečistěte.

Pokud se SIM a Micro SD karta vkládá do zadní části mobilu pod zadním krytem, sloty jemně přetřete suchou utěrkou. Na jejich čištění však určitě nepoužívejte párátko nebo jiný tvrdý předmět. Toto upozornění platí dvojnásob v případě slotů, které jsou umístěny na boku telefonu. Boční sloty pro SIM kartu nikdy nečistěte žádným ostrým předmětem, který by mohl poškodit jejich jemnou mechaniku.

4) Nezapomeňte ani na paměť a nastavení

Všechny osobní fotky, videa, či kontakty vymažte z paměti telefonu. Nezapomeňte ani na nainstalované aplikace a pokud je to možné, telefon vraťte do původních nastavení. Existuje několik způsobů, jak použitý telefon vrátit do stavu, jako by právě vyšel z výrobní linky.

Majitelé Androidů mohou kontakty a multimediální soubory zálohovat prostřednictvím Google Drive nebo Micro SD kartu, která se jednoduše přendá do nového zařízení. Po zálohování je dobré telefon resetovat přes Nastavení (Settings), Účty (Accounts) a v Možnostech zálohování (Backup) vybrat Zálohování a resetování (Backup and Reset).

Majitelé iPhonů mají zálohování dat vyřešeno automaticky prostřednictvím iCloudu, které se váže na uživatele, nikoliv na mobil. Při resetování nastavení si však dejte velký pozor, abyste omylem data nevymazali i z iCloudu. Nejprve se na telefonu odhlašte ze svého iCloud účtu. Až potom jděte do Nastavení –> Obecné –> Obnovit a zvolte možnost Smazat data a nastavení. Pokud byste byli stále přihlášeni do svého iCloud účtu, vymazali byste nejen data v iPhone, ale i v iCloudu.

Pokud připravujete svůj mobil k prodeji, zamyslete se na chvilku – za jaký telefon byste byli ochotni zaplatit více, pokud byste byli kupujícím vy? A přesně do tohoto stavu byste svůj telefon měli dostat. Pokud potřebujete pomoc s vyčištěním nebo opravením, v ExpresOpravy vám pomůžou z vašeho starého telefonu vytěžit co nejvíce.

  • Článek pochází od PCexpres, kde vám opraví iPhone, iPad, Mac nebo kterékoli jiné zařízení
Pcexpres jak prodat pouzity telefon
iPhone 6s money

Dnes nejčtenější

.