Zavřít reklamu

Augmentovaná a virtuální realita mají být tou „velkou věcí“, které se dočkáme v poměrně blízké budoucnosti. Virtuální realita se snaží protlačit již zhruba rok a půl, stále to však z několika důvodů není ono – zejména kvůli hardwarové náročnosti, ceně a podpoře jednotlivých titulů. Augmentovaná realita by to ovšem nemusela mít tak těžké. Neměla by totiž vyžadovat tak komplexní hardware navíc a její implementace do „reality“ by také nemusela být tak obtížná. Nově přiznané patenty Applu naznačují, jakým směrem se společnost chystá, právě s ohledem na virtuální a augmentovanou realitu. 

Podle posledních spekulací z poloviny ledna, bychom se měli dočkat nějakého Apple produktu pro AR/VR již letos. Dnes zveřejněný patent napovídá, jakým způsobem se na to Apple vlastně chystá. Konkrétněji se jedná o dva nové patenty s názvy „Wearable information system having at least one camera“ a „Method for representing virtual information in a real environment„. Jak již název napovídá, oba se týkají augmentované reality a rozšířeného zobrazení informací na základě obrazového podkladu z reálného světa.

První patent se zabývá inteligentním zařízením pro augmentovanou realitu, které obsahuje funkce pro rozpoznání objektů. Vzhledem k provedení se jedná o zařízení, které by bylo ideální ve formě klasických brýlí. Z patentu je ovšem jasně patrné, že počítá i s využitím ve smartphonech. Kombinace fotoaparátu, displeje a uživatelského rozhraní má uživateli nabídnout rozšíření pohled na realitu, na základě právě snímaných vjemů a doplňujících informací.

Druhý patent se zabývá mapováním prostředí v reálném čase, s ohledem na okolní vlivy a chování uživatele. V praxi to znamená, že bude uživatel schopný interaktivně „vytahovat“ informace o okolních budovách či POI (Point Of Interest) na základě toho, kde se v současné chvíli bude nacházet. Pro detailní technické popisy doporučuji původní text patentů, anglický (mírně) zjednodušený popis pak najdete zde. Tyto patenty pochází původně od Německé firmy, která je podala v roce 2015 krátce předtím, než je Apple koupil. V současné době tak patří právě Applu a je možné, že se produkty na nich založené, objeví poměrně brzo.

apple-glass-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.