Zavřít reklamu

Jak jistě už všichni víte, včera Apple odstranil svůj nástroj Activation Lock Status, který umožňuje si podle IMEI nebo sériové čísla zjistit, zda je iPhone, iPad nebo jiné zařízení od Applu spojené s určitým Apple ID a tím i uzamčené. Activation Lock Status se hodil hlavně v momentě, kdy jste si chtěli koupit iPhone (nebo jiné zařízení) z druhé ruky a chtěli jste si ověřit, zda není uzamčené, aniž byste se museli s prodejcem setkat a zařízení si osobně zkontrolovat. Od prodejce si tak stačilo vyžádat sériové číslo nebo IMEI zařízení a hned jste věděli, zda je zařízení možné použít s jiným (vaším) Apple ID.

Nástroj Activation Lock Status je ale pryč. Jak tedy nyní zjistit, zda je zařízení uzamčené? Buďto se budete muset s prodejcem sejít a vše si zkontrolovat osobně nebo zavoláte na českou Apple podporu. Stačí vytočit číslo 800 700 527, spojit se s operátorem a požádat o zkontrolování čísla. Podporu můžete kontaktovat i skrze formulář na stránkách getsupport.apple.com, kde na sebe necháte číslo a podpora vám zavolá. Mějte však na paměti, že Apple podpora je dostupná od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin.

S operátorem z Apple podpory jsme mluvili a potvrdil nám, že kontrola zařízení skrze ně není problém. Stejně tak uvedl, že Activation Lock Status je „momentálně nedostupný,“ čímž tak trochu naznačil, že by Apple mohl nástroj v budoucnu opět spustit. Activation Lock Status se totiž pravděpodobně stal terčem jakéhosi útoku, kdy bylo možné zjistit, které číslo je volné a pak toto číslo použít pro blokované zařízení a tím jej odblokovat. Postup je sice hodně složitý (viět ho můžete na videu v článku odkazovaném výše), ale i tak pro Apple představuje poměrně závažný problém.

Activation-Lock-main

Dnes nejčtenější

.