Zavřít reklamu

Společnosti Apple má v Irsku opravdu velké zalíbení. Na podzim se rozeběhla aféra kvůli daňovým odvodům Applu v Irsku, když se zjistilo, že Apple neodvádí téměř žádné daně z přijmů. Irská vláda vyjednala pro Apple naprosto luxusní podmínky a Apple tak daní pouze směšných 0,005% ze všech přijmů. To se nelíbilo zástupcům EU, kteří irské vládě přikázali, aby si nechala Applem proplatit 13 miliard eur a sami chtějí dát společnosti pokutu. Ani Apple, ani Irská vláda si z toho ovšem moc nedělají. Minulý týden se tak objevila informace, že Apple hodlá Irsko využít znovu, jelikož sem přesouvá kompletní mezinárodní byznys pro iTunes. Kromě americké verze zde nyní bude zastoupení i pro celý zbytek světa.

K tomuto kroku má dojít do 5. února. V současné době je centrála pro iTunes operace (iTunes Store, Apple Music, App Store a iBooks Store) umístěna v Lucembursku, tedy v dalším z daňových rájů. V Irsku má ovšem Apple podmínky ještě lepší a proto se začalo s plánováním tohoto přesunu už na podzim. V současné době společnost v Irsku zaměstnává zhruba pět a půl tisíce lidí, ve své Evropské centrále ve městě Cork. S tímto přesunem se zde objeví další tisíc pracovních míst.

Cupertinská společnost se z Irska rozhodně jen tak nechystá, jelikož zde plánuje také stavbu obřího datacentra za 850 milionů euro. Právě toto datacentrum má po vybudování sloužit jako páteřní síť pro iTunes a iCloud operace. Jak se tedy zdá, Applu se v Irsku opravdu líbí a Irské úřady mají zase radost, že se jim podařilo získat takovéhoto giganta.

Apple Store logo FB

Zdroj: Arstechnica

Dnes nejčtenější

.