Zavřít reklamu

Je až k nevíře, že dnes je to poprvé, kdy si můžete na LsA přečíst článek o reproduktorech společnosti Jamo. Tato dánská společnost, která byla založena v roce 1968 totiž produkuje skutečně velmi zajímavé audio produkty, které nám však až do dnešního dne unikala. V roce 2005 se však Jamo stalo součástí společnosti Klipsh Group a díky tomu, že právě s distributorem Klipsch v ČR spolupracujeme, přistály nám na stole reproduktory Jamo DS4. Ty nabízí luxusní provedení, kvalitní zvuk a jeden bonus navíc v podobě Bluetooth připojení, pomocí kterého si přehrajete oblíbenou hudbu přímo ze svého iPhonu nebo jakéhokoli jiného zařízení. Nechybí však ani klasický AUX vstup a tak je můžete používat i jako klasické počítačové reproduktory. Pojďme se na ně podívat trošku podrobněji v naší recenzi.

První, co vás zaujme již při vytahování reproduktorů z krabice je váha. Každý reproduktor váží dva kilogramy a jak již jistě tušíte, je to dáno především použitím kvalitních materiálů a když jde u reproduktorů o kvalitní materiál, pak je celé tělo reproduktoru ze dřeva. To že je reproduktor kompletně ze dřeva sice ucítíte na váze a uslyšíte při poklepu, ovšem neuvidíte. Celé tělo je totiž zabaleno do umělé kůže neboli koženky, která je na okrajích protkána. Díky kožence vypadají reproduktory skutečně luxusně a působí dojmem, že pocházejí z té nejvyšší cenové kategorie. Tam bychom sice hledali místo koženky kůži, ovšem koženka je u JAMO tak kvalitní, že ji rozeznáte jen podle vůně.

Jamo DS4

Pravý reproduktor obsahuje jen dvojici audio vstupů do které zapojíte audiokabely z levého reproduktoru, který je aktivní a kromě zesilovače obsahuje mozek obou reproduktorů. Na horní straně levého repráčku najdete ovládací panel, který je plastový a umožní vám ovládat přehrávání hudby například z připojeného iPhonu. Můžete ovládat hlasitost, přepínat skladby a nebo spustit / pozastavit přehrávání. Pokud jste navíc pamětníky starých dobrých iPodů a pamatujete si na click-wheel, pak budete z ovládání hlasitosti nadšeni, právě pomocí otočného kolečka totiž hlasitost ovládáte. Posledním tlačítkem je pak Source pro volbu zdroje zvuku, kde máte možnost volit mezi Bluetooth a AUX vstupem. Reproduktory tedy můžete mít připojeny k počítači a používat je jako klasické stolní repráky a v momentě kdy si chcete pustit něco z iPhonu, stačí zvolit Bluetooth a okamžitě začne přehrávání.

Když už jsme u technologie Bluetooth je důležité uvést, že pokud hledáte domácí audiosystém, přes který si přehrajete hudbu z iPhonu nebo iPadu, tak Jamo je vynikající řešení kvůli té nejzásadnější věci, jenž i ty nejdražší audiosystémy určené pro poslech z iPhonů degraduje na úroveň dětských hraček. Jedná se totiž v 99% o soundystémy, které obsahují v jednom těle dva nebo více reproduktorů. Zvuk však vychází z jednoho zařízení a ani ty nejlepší soundbary na světě nedokáží oklamat fyziku a tak je většinou poslech z těchto systémů spíše mono, než stereo. Reproduktory jsou jen pár centimetrů od sebe a při poslechu jasně vnímáte, že zvuk vychází z jednoho konkrétního místa. Oproti tomuto řešení jsou Jamo DS4 klasické 2.0 reproduktory, které si dáte od sebe na vhodnou vzdálenost vzhledem k velikosti místnosti a místa, ze kterého chcete poslouchat. Jedná se tedy pro poslech o mnohem lepší řešení než v podobě soundsystému, které maji reproduktory spojeny v jednom zařízení.

Jamo DS4 reproduktor

Co se týká zadní strany levého, aktivního reproduktoru, narazíte zde kromě portu pro připojení 3,5mm jack konektoru pro pravý a levý kanál také na port pro připojení napájecího adaptéru, výstupy na audiokabely pro připojení pravého reproduktoru. Zajímavostí je jedna vychytávka, kterou hned tak na nějakých reproduktorech nenajdete a tou je klasický USB port, který slouží pro dobíjení vašeho zařízení během přehrávání. Pokud si tedy chcete něco pustit s iPhonu, stačí jej položit vedle repráku a zapojit kabelem do USB a během poslechu hudby se telefon dobíjí.

Když už máme podařený design, kvalitní materiály a zpracování, skvělou propojitelnost k vašim zařízení, nezbývá než se podívat na to, zda zvuk je na stejné úrovni jako vše ostatní. První co vás zaujme je čistota a rozestup jaký mají jednotlivé tóny a to nejen u hudby, ale i u sledování filmu nebo hraní hry. Vše má totiž velmi čisté podání, které vás dokonale vtáhne do děje a na rovinu, když máte tyto repráčky například v ložnici, tak je super že si na nich jednoduše přes Bluetooth pustíte svůj oblíbený film nebo podcast. Obojí přitom bude znít skutečně velmi dobře a s ohledem na cenu se nebojím říct dokonce skvěle.

Jakmile pustíte hudbu uslyšíte jednotlivé tóny rozloženy dost daleko od sebe na to abyste si je mohli vychutnat. Nic nesplývá dohromady a nevzniká tak nějaký shluk rytmu, melodie, tónů a dalších prvků které tvoří hudbu. Naopak uslyšíte skutečné detaily. Navíc když rozmístíte reproduktory ke stěně a necháte je hrát do místnosti tak aby jim nic nebránilo, budete mít místnost ozvučenou stejně jako kdybyste použili mnohem větší reproduktory. Velmi zajímavé je poslouchat například Metal nebo podobně na reprodukci náročnou hudbu, u které mají reproduktory často problémy s přednesem a jednotlivé tóny splývají. Jamo DS4 však dokáží přednést vše velmi kvalitně i v případě Metalu nebo dokonce Death Metalu, což je již skutečný extrém. Celkově budete spokojeni s reprodukcí, která dává vyniknout hlasu, výškám, středům i basům velmi vyrovnaně. Nečekejte tentokrát žádnou klubou atmosféru, ale skutečně čistý přednes. Jako vždy i tentokrát musím podotknout, že hodnocení kvality reprodukce je nutné brát s ohledem na konečnou cenu produktu a jeho funkce.

Za cenu 5 490Kč se jedná o skvělou volbu, jak získat kvalitní reproduktory, které jsou skutečně ze dřeva, mají na svou cenu skvělý zvuk a navíc je můžete používat jak u počítače nebo například gramofonu / CD přehrávače, ale také při přehrávání ze svých telefonů nebo tabletů. Navíc jak jsem již zmínil v recenzi, poslech ze dvou dřevěných reproduktorů, které můžete dát například dva metry od sebe a stoupnout si do adekvátní vzdálenosti, je zcela něco jiného než poslech z různých soundsystému s Bluetooth. Pokud tedy hledáte kvalitní reproduktory, jenž poslouží jak u počítače tak při poslechu z iPhonu, jste na nejlepší adrese!

DS4

Dnes nejčtenější

.