Zavřít reklamu

Ve Velké Británii funguje program, umožňující členům ozbrojených sil probírat armádní tajemství za použití smartphonů. Pro tento program byly až donedávna používány smartphony s operačním systémem Android, nyní je však nahradí upravený iPhone 7 se zvýšenou bezpečností.

Telekomunikační společnost BT, spolupracující s britským ministerstvem obrany (Ministry of Defence – MoD) na tomto projektu, pro příslušnou komunikaci zvolila nyní iPhone 7. Zprávu o tom přinesl server TechRepublic. Technický obchodní manažer Steve Bunn, který má mimo jiné na starosti i obranu, zdůraznil, že příslušné iPhony 7 budou upravené tak, aby u nich bylo možné přepínat mezi několika rozdílnými režimy a úrovněmi zabezpečení v závislosti na citlivosti informací, předávaných v hovoru.

„Velice úzce jsme s ministerstvem obrany spolupracovali na vývoji toho, čemu říkáme ‚dual-persona device‘, a díky čemuž lze oddělit oficiální a tajné hovory.“ Kromě umožnění komunikace mezi personálem bylo úkolem společnosti také upravit iPhony tak, aby byly schopné udržet citlivá data. Půjde zejména o určitou formu zašifrovaných souborů a složek a ukládání citlivých tajemství pro pozdější použití. Zařízení by mohla být použita i pro přenost dat mezi dvěma místy bez nutnosti použití sítí.

Z bezpečnostních důvodů společnost BT nemohla o úpravách iPhonů 7 více detailů. V projektu se původně iPhony vůbec nevyužívaly. Z původního Samsungu Galaxy Note 4 na ně však bylo nutné přejít z bezpečnostních důvodů. „Čím dále pokračoval vývoj a testování, tím více se ukazovalo, že  bezpečnost telefonů je nedostačující,“ uvádí Bunn, a dodává, že iPhone působí díky pověřovacím listinám jako spolehlivější zařízení.

Vývojář společnosti BT Derek Stretch poznamenal, že dalším důvodem pro přechod na iPhone je, že iPhone 7 se na ministerstvu obrany hojně používá k nejrůznějším účelům, díky čemuž bude jeho nasazení snazší jak pro tým podpory, tak pro uživatele. Jedná se však zároveň o krok, který je v rozporu s trendem používání vysoce zabezpečených zařízení, jako je Boeing Black nebo Silent Circle Blackphone. Tyto nákladné telefony obvykle běží na upravené verzi operačního systému Android, který má více bezpečnostních funkcí a naopak je zbaven prvků, které jsou pro dané účely nepotřebné.

iPhone

Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.