Zavřít reklamu

Jedna z nejtěžších věcí, kterým musí člověk v roli zákazníka čelit, je vědomí, že ne každý, kdo pracoval na výrobě vašeho oblečení, potravin či elektroniky, by vzhledem ke svému věku mohl ve vaší zemi legálně pracovat. V továrnách všeho druhu pochopitelně probíhají kontroly, ale není v moci všech velkých společností světa zachytit všechno.

Naštěstí se některé z firem odhodlají k akci, když zjistí, že v továrnách jejich dodavatelů pracuje někdo nezletilý. Minulý víkend zveřejnil uživatel Redditu odkaz na stránku společnosti Apple, týkající se práce a lidských práv u jejích dodavatelů. Na této stránce Apple vysvětluje, co se stane, když společnost odhalí porušení zákonů o dětské práci v továrnách, v nichž se sestavují její zařízení.

„Netolerujeme dětskou práci v našich dodavatelských řetězcích. Pokud v těchto továrnách odhalíme dětské pracovníky, přinutíme dodavatele, aby vrátili děti do jejich domovů, zaplatili jim vzdělání ve škole podle výběru rodiny a pokračovali v poskytování příjmu, pokrývajícho základní potřeby do doby, než pracovník dosáhne legálního věku. Rovněž najmeme organizaci třetí strany, aby monitorovala pokrok dítěte a podávala nám o něm zprávy. Po dokončení vzdělání dítěte mu dodavatel musí nabídnout zaměstnání. V roce 2015 jsme přišli na tři případy dětské práce – a pokračujeme v hledání.”

Když společnost Quartz tento program před několika lety kontrolovala, zjistila, že podíl nezletilých pracovníků, kteří využili nabídky bezplatného vzdělávání od společnosti Apple, činil v roce 2011 34%. To sice není příliš povzbuzující číslo, ale je dobré vidět, že tlak aktivistů donutil společnost k aktivnějšímu přístupu.

Supply Chain fb

Zdroj: BGR.com

Dnes nejčtenější

.