Zavřít reklamu

O přesunutí průmyslové výroby do USA se v posledních několika měsících hovoří velmi často. Nejčastěji ve spojitosti s nadcházejícím prezidentem USA, Donaldem Trumpem, který si z tohoto tématu udělal jeden z hlavních bodů své kampaně. Největším trnem v oku mu byl Apple, který v podstatě vše vyrábí v Asii. V posledních týdnech se začaly objevovat informace, že některé společnosti zvažují, že by alespoň část své produkce přesunuly do USA. Zejména díky výhodám, které by tím potenciálně získali. V pátek se ovšem objevila další velmi zajímavá informace o tom, že o tomto přesunu přemýšlí i největší giganti „křemíkového průmyslu“. 

S informacemi přišel japonský server Nikkei, který cituje zdroje zevnitř inkriminovaných společností. O přesunu části výroby do USA údajně uvažují společnosti jako Foxconn, Sharpm a TSMC. Podle informací, se kterými přišel server Nikkei, zvažuje Foxconn a Sharp postavení výrobních hal na LCD panely. V současné době prý probíhá zvažování všech pro a proti.

Pokud se tak nakonec opravdu stane, na americkém pracovním trhu by mohlo vzniknout zhruba 50 tisíc nových pracovních míst. Tato případná továrna by byla téměř totožná s tou, která se nyní staví v Číně, a která by se měla otevřít příští rok. Cena takovéhoto komplexu je zhruba 8,7 miliardy dolarů.

Kromě Foxconnu a Sharpu o tomto kroku uvažuje také největší výrobce polovodičů na světě, Taiwanská společnost TSMC. Údajně by také mohli postavit jednu z výrobních továren na území Spojených států. S touto informací přišel naopak server DigiTimes. Vše se zatím nachází ve stavu teoretické přípravy, rozhodně ještě není dosaženo nějakého konkrétního a konečného rozhodnutí. Například takový Samsung již ovšem v USA vyrábí, a to v blízkosti Texaského Austinu.

foxconn

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.