Zavřít reklamu

V posledních dnech se na webu objevují nové informace, které nám poodhalují, jak probíhal vývoj prvního iPhonu. Minulý týden se na web dostaly snímky toho, jak vypadal jeden ze dvou návrhů operačního systému, který se měl ve finální verzi telefonu objevit. Byl založen na ovládání z iPodu a na první pohled působil dost kostrbatě. Pár dní poté se objevily další snímky (a video), na kterých byl pro změnu zachycen systém, ze kterého postupně vznikl první iOS. Jak to vlastně před těmi deseti až dvanácti lety bylo, popsal Tony Fadell pro deník The Verge. 

Fadell ve svém rozhovoru popírá to, že by mezi sebou v Applu soutěžily dva tábory a předháněly se v tom, kdo přijde s lepším návrhem (ačkoliv několikrát bylo z různých zdrojů uvedeno, že to tak opravdu bylo). V podstatě tvrdí, že onen prototyp číslo jedna s ovládáním pomocí Clickwheel nebyl čistě jeho nápadem, stejně tak jako vítězný design ikon nebyl pouze nápadem Scotta Forstalla. Prý se jednalo pouze o odlišné návrhy, které bojovaly mezi sebou, nikoliv o samotné vývojové týmy.

Také říká, že zařízení z videí nejsou žádné původní prototypy. Prý jde pouze o první iPhony, které v sobě mají nahrány aplikace, které tyto prvotní prototypy uživatelského rozhraní demonstrují. Při návrzích původního iPhonu se prý zvažovalo obrovské množství možností a provedení. Jeden z nich byl velmi podobný dobové Nokii, která měla pod displejem tlačítka rozestavěná do kruhu (N 3650). Vývojářské týmy prý často několik týdnů pracovaly na něčem, co se následně ukázalo jako slepá ulička. Jobs ovšem vyžadoval, aby se prozkoumávaly všechny případné možnosti, i když se mohly z počátku zdát jako nesmyslné.

Zde je jasně patrné, jak se Jobs lišil od Tima Cooka. Steve Jobs po svých zaměstnancích vyžadoval, aby pracovali v konfliktním a soutěživém prostředí jelikož právě tato soutěživost stála často za geniálními nápady a skvělými řešeními. Tim Cook je naopak zastánce klidného a harmonického pracovního prostředí. To byl ve finále také důvod, proč byl Scott Forstall z Applu vyhozen. Byl následníkem Jobsova způsobu práce a s mnoha lidmi z vyššího managementu si příliš nesedl. iOS ovšem stihl určit směr, kterým se vyvíjí dodnes.

Steve jobs jony ive apple employee

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.